VLADA SRBIJE: Železaru će voditi "HPK inženjering"

Vlada je zadužila Ministarstvo privrede da sprovedu potrebne aktivnosti za zaključenje Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju Privrednog društva Železara Smederevo

  • 0

Vlada Srbije odlučila je na večerašnjoj sednici da se upravljanje i savetovanje u poslovanju Železare Smederevo poveri kompaniji "HPK engineering B.V."

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, Vlada je prihvatila odluku Komisije za odabir najpovoljnijeg predlagača i preporučila nadležnim organima Železare i zadužila Ministarstvo privrede da sprovedu potrebne aktivnosti za zaključenje Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju Privrednog društva Železara Smederevo.

U najoštrijoj konkurenciji za rukovođenje Železarom našle su se dve firme: "Esmark" iz SAD, i "HPK inženjering" iz Holandije. Holandsku kompaniju predstavljaju Džon Gudiš i Petar Kamaraš, a za upravljanje čeličanom predložio je privatizacioni savetnik KPMG.

Vlasnik "Esmarka" Džejms Bušar i Peter Kamaraš, partner u "HPK inženjeringu", doskorašnji poslovni partneri, u trku za profesionalni menadžment ušli su posebno.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Doskorašnji partneri narušili su svoje odnose pošto je Esmark Jurop, koja je u sastavu Bušar Grupe, nedavno podnela tužbu protiv slovačkog biznismena Petera Kamaraša zbog, kako su naveli, podrivanja nastojanja kompanije Esmark Jurop da privatizuje Železaru Smederevo u kojoj traže odštetu od više od 100 miliona dolara.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menadžment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu sa američkom kompanijom "Esmark" koja je trebalo da preuzme 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki "Ju-Es stil", nakon devet godina odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka koje je čeličana pravila usled pada cene čelika na svetskom tržištu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Železari Smederevo je zaposleno oko 5.000 ljudi, a trenutno proizvodi oko 350.000 tona čelika godišnje. Kako su tvrdili zvaničnici i stručnjaci, proizvodni kapaciteti Železare Smederevo su oko 2,2 miliona tona godišnje.

Vlada Srbije najavila je da će ponovo pokušati privatizaciju Železare.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA