Karađorđevići nemaju pravo na Brdo kod Kranja

Slovenija ovaj posed koristi u protokolarne svrhe, dok advokat princa Aleksandra ne odustaje od stava da posed pripada nasledniku kneza Pavla

  • 0

Viši sud u u Ljubljani potvrdio je presudu Okružnog suda u Kranju da princ Aleksandar, kao naslednik Pavla Karađorđevića, nema pravo na posed na Brdu kod Kranja, piše slovenački dnevnik Delo. Posed Brdo kod Kranja država Slovenija koristi u protokolarne svrhe.

Advokat princa Aleksandra, koji ne odustaje od stava da posed pripada nasledniku kneza Pavla, kaže da je princu "poslao presudu i da za sada nema njegov odgovor".

- Viši sud u Ljubljani je u presudi od 29. februara očekivano presudio da prigovor stranke tužitelja bude odbačen kao neosnovan i da se potvrdi presuda prvostepenog suda - izjavilo je pravobranilaštvo.

Tužitelj, princ Aleksandar, dužan je da plati troškove suđenja u visini od 3.592 evra. Sud u Kranju je u maju prošle godine odbacio sve tužbene zahteve koje je protiv Republike Slovenije uložio princ Aleksandar Karađorđević, sin kneza Pavla, regenta Jugoslavije. Karađorđević je uložio zahtev za utvrđivanje svojinskog prava na oko polovine parcela na posedu Brdo, a kao mogućnost je zahtevao isplatu odštete.

Na osnovu kupoprodajnih ugovora iz tog vremena Aleksandar je dokazivao da ima pravo na parcele koje je knez Pavle kupio između 1936. i 1939. godine i čije je vlasništvo upisao u katastar. Nakon Drugog svetskog rata posed je Karađorđeviću oduzet i nacionalizovan.

Vrednost spornog predmeta je ocenjena na 260.000 evra i do sada nije promenjena. Sud u Kranju je u obrazloženju presude napisao da knez Pavle kupoprodajne ugovore za zemlju na Brdu nije sklopio s državom, već sa fizičkim licima i da zbog toga nema prava da od države zahteva odštetu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA