MINISTARSTVO DEMANTUJE: Zakonom nije i neće biti dozvoljeno ubijanje pasa lutalica!

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ne predviđa nikakve izmene postojećeg Zakona o dobrobiti životinja, što je jasno stavljeno do znanja organizacijama i društvima koja su se obraćala Ministarstvu i Upravi za veterinu

  • 5

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine demantuje tvrdnje pojedinca koje su prenete preko društvenih mreža i pojedinih medija, da će Nacrtom biti predviđena eutanazija pasa lutalica ukoliko se ne udome. Ministarstvo, u tom smislu, ne predviđa nikakve izmene postojećeg Zakona o dobrobiti životinja, što je jasno stavljeno do znanja organizacijama i društvima koja su se obraćala Ministarstvu i Upravi za veterinu.

SRBIJO, NE UBIJAJ PSE LUTALICE! Evo kako sprečiti masakr nedužnih životinja!

U Evropskoj uniji došlo je do izmena zakonodavstva u ovoj oblasti, što je dovelo do potrebe dalje harmonizacije i usklađivanja. U tom smislu, utvđeno je da treba raditi na unapređenju i harmonizaciji odredbi zakona koje se odnose na uzgoj i držanje proizvodnih životinja, transport životinja, omamljivanje i klanje životinja i korišćenje životinja u eksperimentalne i druge naučne svrhe.

Takođe, s obzirom da je promenjen Krivični zakonik i Zakon o prekršajima, neophodno je da se Zakon o dobrobiti životinja uskladi i u delu kaznenih odredbi. Izmene i dopune rade se u interesu proizvođača i industrije jer je dobrobit životinja jedna od pretpostavki za uzgoj i izvoz, odnosno promet životinja u EU i zemlje u regionu.

U skladu sa Planom rada Vlade Republike Srbije za 2015. godinu, Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU (2013 – 2016) i Strategijom poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014-2024. godine, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprava za veterinu rade na pripremi za postupak izmena i dopuna Zakona o dobrobiti životinja. Cilj ovih izmena je potpuna transpozicije propisa Evropske unije, uvažavajući specifičnosti Republike Srbije i stav zainteresovanih strana u zemlji, ali i proces pristupanja zajednici. Izmene na kojima se radi idu u pravcu daljih reformi i harmonizacije našeg zakonodavstva iz oblasti dobrobiti životinja sa pravim tekovinama Evropske unije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na izmenama i dopunama, u ovoj fazi, učestvuju nadležne normativne i veterinarske službe Ministarstva, po službenoj dužnosti. Nacrt zakona trebalo bi da bude završen u narednom periodu kada će biti dostavljen javnosti, civilnom sektoru, univerzitetima, službama, institucijama, udruženjima, proizvođačima i drugim zainteresovanim stranama na uvid. Ministarstvo će organizovati javnu raspravu u skladu sa savremenim evropskim tendencijama.

Polazeći od činjenice da se aktivno učešće civilnog društva ogleda u pravovremenoj dostupnosti informacija i savetovanju, sve organizacije civilnog društva, institucije i druge zainteresovane strane mogu da dostave svoje predloge izmena i dopuna zakona Upravi za veterinu, koji će se uzeti u razmatranje. Pojedne organizacije civilnog društva, već su dostavljale predloge u toku svojih redovnih aktivnosti, koje je Ministarstvo uzelo u obzir prilikom izrade ovog nacrta.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nakon pripreme nacrta izmena i dopuna zakona o dobrobiti, isti će biti stavljen na internet stranice Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine početkom aprila, što će omogućiti svim zainteresovanim stranama da učestvuju u kreiranju konačnog predloga zakona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rangnar

    26. mart 2015 | 22:08

    Zakoni evropse unije?Ovo mi vise lici na neki srednji vek,ali mislim da ni tada nisu tako razmisljali na tu temu a kamoli primenjivali tako nesto. Cenite zivotinje vise nego pojedine ljude.

  • taština praznine

    26. mart 2015 | 19:39

    na nasu srecu i radost bice jos vise pasa lutalica,ziveli nam kucici i macici.

  • Ika

    26. mart 2015 | 20:12

    Problem pasa lutalica se mora resiti,ali ne ovko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA