KONVOJ VOJSKE SAD PODELIO ČEŠKU: Jedni na protestu mašu ruskim zastava, drugi američkim! (FOTO)

U Pragu je danas održan protest protiv prolaska konvoja američke vojske kroz Češku, a istovremeno su se okupile i pristalice NATO-a. Nije bilo incidenata

  • 34

Protivnici i pristalice prolaska američkog vojnog konvoja preko češke teritorije okupili su se danas na centralnom Vaclavskom trgu u Pragu.

AMERIČKI TENKOVI NA ČEŠKIM PUTEVIMA: Da li ljudima smetaju ili ne? Ovo su njihovi odgovori (FOTO)

Nekoliko stotina pripadnika jedne i druge grupe se izmešalo i glasno razmenjivalo stavove, a nešto kasnije akcija podrške američkom konvoju i NATO, u kojoj su učestvovali i političari iz stranaka TOP 09 i ODS, održana je na Trgu mira.

Protest zbog prolaska američkog konvoja kroz Češku organizovali su praški komunisti, inicijativa "Ne bazama", koja se protivila i postavljanju američkog antiraketnog štita u toj zemlji i pokret "Stop restituciji crkvene imovine".

Neki od onih kojima smeta prisustvo američkih vojnika u Češkoj nosili su ruske zastave, kao i transparente s natpisom "Stop konvoju SAD", preneli su češki elektronski mediji.

Foto: Twitter/@FilipHorky Foto: Twitter/@FilipHorky

Istovremeno, na istom mestu okupili su se i ljudi koji misle suprotno, noseći zastave SAD, Ukrajine ili NATO uzvikujući: "Mi smo Zapad!".

Dve grupe su se izmešale glasno diskutujući među sobom, ali incidenata nije bilo, a skup je obezbeđivalo samo nekoliko desetina policijaca.

Posle protesta na Vaclavskom trgu, deo pristalica konvoja premestio se na Trg mira, gde je održana akcija "Hi, friends!" (Zdravo, prijatelji), a među njima su bili i bivši šef diplomatije i lider TOP 09 Karel Švarcenberg i bivši ministar finansija Miroslav Kalousek.

Konvoj američkih oklopnih jedinica, koji je prošle nedelje krenuo iz Estonije preko Letonije i Litvanije ka svojoj bazi u Nemačkoj, utorak je stigao u Poljsku, a u Češku treba da uđe sutra.

Foto: Twitter/@DavidGaydecka Foto: Twitter/@DavidGaydecka

Na desetine oklopnih vozila tipa "strajker" iz Treće divizije Drugog konjičkog puka učestvovalo je u vežbi koja je trebalo da demonstrira spremnost NATO da zaštiti svoje članice.

Češka vlada je odobrila prolaz američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, a prema navodima lokalnih medija, vlasti su iz straha da bi moglo doći do provokacija naložile češkoj vojsci da štiti konvoj američke vojske dok bude prolazio kroz zemlju.

Češki antiratni aktivisti pokrenuli su zbog toga kampanju "Tenkovi? Ne, hvala!"(Tanks? No, thanks!) protiveći se prolasku američkih oklopnih vozila kroz ovu zemlju.

Predsednik Češke Miloš Zeman ne slaže se s mišljenjem da američki konvoj predstavlja okupacionu vojsku, poručujući da on prolazi kroz Češku jer je to najkraći put do Bavarske, gde SAD imaju svoju bazu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlobica

    28. mart 2015 | 21:46

    Ameri podelili Slovene.

  • sale88

    28. mart 2015 | 21:49

    To braco cesi, samo napred protiv amera, nikome nisu dobro donjeli..!

  • VAN

    28. mart 2015 | 22:27

    U zemlju u koju američki agenti udju mira nema i ne može biti. Kao dokaz su Irak, Jugoslaviji, Avganistan, Libija, Sirija, Egipat, i Ukraina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA