Srbi svake godine pojedu više od milijardu jaja!

Prodavci u trgovinama i na pijacama koriste da u ovo doba godine podignu cenu jaja i za nekoliko dinara. Uprkos tome, jedemo ih kao "ludi"

  • 10

Svake godine pred veliku hrišćanski praznik Uskrs poskupe jaja. Tako je i ove godine gde je cena skočila već za dva do tri dinara. Cena jaja kreće se od 12,50 do 20 dinara.

Proizvođači kažu da je poskupljenje u ovo vreme zbog veće potražnje na tržištu a zbog manje ponude.

OVO NIKADA NISTE MOGLI NIGDE DA VIDITE: Ovako koka snosi jaje! (VIDEO)

- U maloprodaji cene su gotovo duplirane. Visoki su rasponi cena u trgovinama, jaje iste klase, od istog dobavljača, varira i do pet dinara. Tako, primera radi, jaje "A" klase u jednom trgovinskom lancu košta od 17,5 do 19,5, a u drugom isto jaje od 12,5 do 14,5 dinara. Očigledno cena u velikoj meri zavisi i od marže trgovaca, ali i količine koju stave u promet - kaže Rade Škorić, direktor Poslovne zajednice za živinarstvo.

Situacija na pijacam je slična kao i u trgovinama. Prodavci koriste ovo doba godine kako bi podigli cenu jaja za nekoliko dinara.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

U januaru i februaru 2015. uvezli smo jaja u vrednosti od 42.606 dolara, tri puta manje nego prošle godine u isto vreme, dok je u prva dva meseca ove godine naš izvoz vredeo 404.770 dolara, i višestruko je veći u poređenju sa 2014. godinom.

- Ovi podaci pokazuju da je u prva dva meseca ove godine na tržištu došlo do znatnog smanjenja ponude jaja. U odnosu na isti period lane, uvoz je smanjen za 68,4 odsto, a izvoz povećan više od šest puta - kaže Nenad Budimović, sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

U Srbiji posluje oko 870 živinarskih farmi. Prema procenama, ima oko 4 do 4,5 miliona koka nosilja u industriji, a godišnje se proizvede od 1,3 do 1,4 milijardi komada jaja. Prema poslednjim podacima, potrošnja jaja u Srbiji iznosi oko 190 komada godišnje po stanovniku.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA