OD SUTRA ĆEMO KONAČNO ZNATI ŠTA JEDEMO: Nova pravila u prodavnicama!

Spisak sastojaka će biti napisan strogo propisanom veličinom slova, a deklaracije će morati da sadrže informacije o tome gde je proizvod napravljen, kao i iz koje zemlje je uvezen

  • 9

Od sutra građani Srbije više neće morati da brinu i dobro zagledaju neki proizvod u kupovini, jer će na svim namirnicama biti deklaracija koju će moći da pročitaju, naložio je novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju proizvoda koji stupa na snagu 1. aprila.

Osim što će spisak sastojaka biti napisan strogo propisanom veličinom slova, deklaracija će morati da sadrži informacije o tome gde je proizvod napravljen i iz koje zemlje je uvezen, kog su porekla arome, dok će drugom nijansom i vrstom slova biti istaknuti podaci o alergijama, pišu beogradski mediji.

Olakšavajuća okolnost biće i to što kupci više neće morati da pregledaju proizvode uzduž i popreko kako bi utvrdili do kada je proizvod upotrebljiv jer će rok trajanja, ali i cena, ubuduće biti na vidnom mestu na proizvodu.

- Deklaracija uvoznika mora biti kopija originalne deklaracije i mora da sadrži podatke o tome gde je proizvod proizveden i iz koje zemlje je uvezen. Ranije to nije bio slučaj, pa nismo znali gde su proizvedene neke poznate robne marke. Na deklaracijama više neće moći da piše da neki proizvod u trgovinama sadrži sastojke koji mu nisu svojstveni - kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije i dodaje da zbog smanjene potrošnje sigurno u prometu ima proizvoda sa starim deklaracijama, o čijoj će sudbini odlučiti nadležni državni organi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koma

    31. mart 2015 | 10:31

    A hoće li biti naznake ako je u pitanju GMO??? "Na deklaracijama više neće moći da piše da neki proizvod u trgovinama sadrži sastojke koji mu nisu svojstveni" - šta to znači? Tih nedozvoljenih sastojaka neće više biti (u šta sumnjam) ili samo neće pisati da su prisutni?

  • Uporno

    31. mart 2015 | 12:55

    Moramo da jedemo, a to što napišu ko ti garantuje da je tako, ništa nisu uradili, naši uvek kreću od kraja, bolje da su prvo sredili kontrolu marže pa onda sve ostalo, kod nas jogurt u jednoj radnji košta 89 din a u drugoj koja je udaljena 500m 120din, isti proizvođač, i nije akcija već dugo je tako, i tako masu drugih proizvoda ideš od radnje do radnje i gledaš gde je jeftinije jer su ponavljam isti proizvođači a velika razlika u ceni

  • Dejkos

    31. mart 2015 | 10:39

    O...da... sad' ce nam biti lakse! Coravi ce progledati,copavi ce baciti stake! Tesko je zamisliti da ce ovaj pravilnik postovati proizvodjacko-uvoznicki lobi.I dalje ce biti proizvoda koji nece niko kontrolisati, pa cak ni novoosnovana referentna laboratorija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA