BRUTALNO: Policajci prskali studente suzavcem, ispaljivali u njih gumene metke! (FOTO) (VIDEO)

Vlasti su opkolile park u kom su demonstranti uzvikivali slogane, ali je situacija postala kritična, kada su protestanti počeli da bacaju projektile na ulicu. Sukobi su izbili, kada je policija pokušala da zatvori malu grupu demonstranata

  • 8

Kanadska policija upotrebila je suzavac i gumene metke, kao i zvučne bombe u sukobu sa stotinama studenata koji su sinoć protestovali protv mera štednje na antikapitalističkom skupu u Montrealu.

Na hiljade ljudi, u organizaciji Revolucionarnog studentskog pokreta izašlo je na ulice kako bi protestovali protiv rezova u obrazovanju. Policija je proglasila marš za nelegalan, uz obrazloženje da organizatori protesta nisu lokalnim vlastima dostavili svoj plan puta, što je bilo obavezno, preneli su kanadski mediji.

Policija je saopštila da je nekolicinu uhapsila zbog slomljenih stakla na automobilima, šteta od grafita i baklji.

Vlasti su opkolile park u kom su demonstranti uzvikivali slogane, ali je situacija postala kritična kada su protestanti počeli da bacaju projektile na ulicu. Sukobi su izbili, kada je policija pokušala da zatvori malu grupu demonstranata.

Printskrin: Youtube/Impact Campus Printskrin: Youtube/Impact Campus

Grupa koja je organizovala proteste proglasila je sebe za asocijaciju mladih komunista i antikapitalista. Na hilajde studenata bojkotovalo je nastavu u znak protesta protiv mera štednje vlade Kvebeka, koje smanjuju budžet za školarine, a uključuju i druge rezove na univerzitetu.

Studentske grupe su obećale da će tokom proleća nastaviti proteste. Ranije u toku dana, policija je uhapsila tri osobe i još 30 je bilo zadržano "preventivno" , tokom mitinga u blizini hotela Kvin Elizabet.

Printskrin: Youtube/Impact Campus Printskrin: Youtube/Impact Campus

Slične demonstracije viđene su u ponedeljak i tokom vikenda, kada je na hiljade demonstranata marširalo kroz centar Montreala, noseći transparente i uzvikujući parole. Taj skup je završen tako što su policajci koristili suzavac i biber sprej da razbiju demonstracije, označivši ih kao nelegalne.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA