OGROMNO UPOZORENJE ZA SVE NAS: Na Antarktiku je izmerena viša temperatura nego u celoj Srbiji!

Ispostavilo se da je usled globalnog zagrevanja, najhladnije mesto na zemljinoj kugli postalo predeo na kojem temperatura najbrže raste. Prošle nedelje izmereno je 17,5 stepeni Celzijusa što je više nego u Srbiji

  • 3

Na Antarktiku su prošle sedmice zabeležena, jedan za drugim, dva temperaturna rekorda. U utorak je prvi put, od kada postoje merenja, izmerena rekordno visoka temperatura od 17,5 stepeni Celzijusa. Samo dan ranije bila je za 0,2 stepeni niža.

Prema pisanju magazina "Tajm", zasad nije potvrđeno da je to bio najtopliji dan na Antarktiku iz "geografskih" razloga. Naime, temperatura je izmerena na Antarktičkom poluostrvu, tj. najsevernijem delu Antarktika, za koje se kasnije može utvrditi da predstavlja deo argentinske teritorije, dakle da nije u sklopu ledenog kontinenta.

PRAVOSLAVNA CRKVA NA KRAJU SVETA: Oduševićete se kada saznate čime se ovde bave sveštenici! (FOTO)

Kako bilo, Britanski centar za istraživanje Antarktika (BAS) otkrio je da su u poslednjih 50 godina temperature na Južnom polu skočile za pet stepeni.

Ispostavilo se da je usled globalnog zagrevanja, najhladnije mesto na zemljinoj kugli postalo predeo na kojem temperatura najbrže raste.

Foto: Wikipedia/Jason Auch Foto: Wikipedia/Jason Auch

Porast temperature prati topljenje sve većih delova ledenog pokrivača, kako na Antarktiku tako i u drugim predelima. Nedavna studija otkrila je da taj kontinent svake godine izgubi 310 kilometara kubnih leda što neminovno dovodi do rasta nivoa mora, što može da predstavlja pretnju za pojedine zemlje, naročito one u Aziji, uključujući Kinu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA