Ove citate gej udruženje želi da ukloni iz udžbenika, ODMAH!

Da li su i po vama citati iz školskih udžbenika koji slede - vid diskriminacije?

  • 32

Prema rečima nadležnih iz "Labrisa", organizacije za lezbijska ljudska prava, na 18 mesta u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine, eksplicitno je izložen diskriminatorni sadržaj, između ostalog i u "Psihologiji za drugi razred gimnazije" prof. dr Žarka Trebješanina.

LABRIS: Diskriminišuće lekcije o LGBT populaciji nisu izbačene iz udžbenika!

- Davno sam učio iz udžbenika, ali sećam se da sam ja na primer u knjizi Srbe Stojiljkovića čitao da je homoseksualnost perverzija. Ti delovi se polako menjaju, ali to je i dalje vrlo nezgodno pitanje. U struci ima onih koji zastupaju starija mišljenja a i onih koji to ne čine. Isto kao što ima onih koji iznose drugačije stavove od onih koji govore politički korektno, zavisi od autora do autora što se odražava i na udžbenike - rekao je za "24sata.rs" psiholog i profesor Filozofskog fakulteta doktor Dušan Stojanov.

LABRIS VS. ŽARKO TREBJEŠANIN: Da li decu treba učiti da je gej OK?

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Nisam se dugo susrela sa udžbenicima, ali iako se sedamdesetih godina homoseksualnost smatrala za bolest, pa su samim tim i probali da je leče, već osamdesetih godina javio se stav struke da ona nije bolest i da je to nešto što ljudi osveste kod sebe. Često to objašnjavaju baš tim rečima. Dakle, ona se ne vodi kao bolest i to nije ništa novo - rekla je psiholog Radmila Grujičić za "24sata.rs".

Sam Trebješanin je insistirao na tome da apsolutno podržava prava LGBT osoba, ali da postoje delovi njegovog udžbenika koje nema nameru da menja.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP, bigcheesebadges.com Foto-ilustracija: Tanjug/AP, bigcheesebadges.com

Kao primere iz ostalih udžbenika koji su im zasmetali iz organizacije su nam poslali neke od primera kojima, procenjuju oni, nije mesto u nastavnoj literaturi.

Evo koje rečenice su zasmetale "LABRIS"-u:

Biologija za prvi i drugi razred srednje škole:

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

"Svi pomenuti primeri odnose se na tzv. Aberantne osobine ponašanja, ali treba reći da postoje i takve osobine koje u nešto manjoj meri odstupaju od normalnog ponašanja i označavaju se kao devijantne osobine ponašanja. Takve osobine su,na primer, sklonost ka kriminalu ili samoubistvu, korišćenje alkohola ili droga, homoseksualnost, kao mnoga druga ponašanja koja odstupaju od uobičajnog standarda ponašanja".

Zdravstvena nega za treći razred medicinske škole:

"Zdravstveno-vaspitni rad u zdravstvenoj zaštiti žena ima poseban značaj. Zato je potrebno u čekaonicama obezbediti redovno kraća saopštenja lekara ili medicinske sestre o načinu nastanka infekcije i putevima širenja, sa posebnim naglaskom da promiskuitet i biseksualnost predstavljaju realne faktore rizika".

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

"…bolest se uglavnom javlja kod grupa sarizičnim ponašanje, kao što su intravenski narkomani, homo - i biseksualci, prostitutke, mada u izvesnim uslovima života i akcidentnim slučajevima mogu oboleti i druga lica, tj.heteroseksualne osobe".

"epidemiologija - Hepatitis B je najrasprostanjenija infekcija u svetu. Postoje grupe sa visokom učestalošću HBV infenkcije: bračni partneri inficiranih osoba,seksualno promiskuitetne osobe (naraočito homoseksualci), zdravstveni radnici izloženi krvi bolesnika, bolesnici koji zahtevaju povoljne transfuzije…".

Foto: LABRIS Foto: LABRIS

Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole:

"Opisuju se posebni oblici seksualnog ponašanja: silovanje, zlostavljanje žena,kao i već opisani incest i homoseksualnost".

Dečija neuropsihijatrija za četvrti razred medicinske škole

Foto: Labris Foto: Labris

"Traganje za sopstvenim identitetom i integritetom dovodi adolescente do predvorja želje za suprotnim polom".

Psihologija za drugi razred gimnazije:

"Poremećen odnos androgena i estrogena,koji je karakterističan za pripadnike određenog pola, stvara predispozicije za odstupanje od seksualnog ponašanja koje je normalno za pripadnike jednog, odnosno drugog pola (homoseksualno umesto heteroseksualnog)".

Da li su po vama navedeni citati iz školskih udžbenika vid diskriminacije?

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Flegma

    8. april 2015 | 11:54

    Naravno da nisu diskriminacija,tu je napisano bas onako kako jeste,a to sto neko hoce sve da nas ubedi da je normalno biti homo ili biseksualac neka objasni kako bi se razmnozavali i nastavili svoju vrstu

  • Grofica

    8. april 2015 | 15:34

    Nista ovde nije uvredljivo i pogresno definisano i napisno.

  • ...i

    8. april 2015 | 11:22

    Kada će dotična populacija shvatiti da gej NIJE ok, da je NORMALNO muško i žensko i nikako drugačije, da prihvate istinu jer to JESTE bolest i ništa drugo. Deca NE MOGU i NE SMEJU da imaju dve mame ili dvoje tate. Nemam ništa protiv njih ali nek shvate da je njihovo opredeljenje DEVIJACIJA OD NORMALNOG.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA