OVO JE SRPSKI GEJ KOJI SE UDAO ZA HRVATA: Njegova ispovest ostaviće vas bez daha! (VIDEO)

Beograđanin Ivan (29) zaljubio se u svog partnera (41) iz Zagreba pre tri godine. Upoznali su se na internetu. Dugo su se dopisivali, a onda su odlučili da se upoznaju. Oni su prvi gej par koji se venčao u Hrvatskoj

Ivan (29) iz Beograda zaljubio se u svog partnera (41) iz Zagreba pre tri godine. Venčali su se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Ivan se zaljubio u partnera pre tri godine. Upoznali su se na internetu. Dugo su se dopisivali, a onda su odlučili da se upoznaju.

- Prvi put sam otišao u Zagreb 2012. Tu sam upoznao budućeg partnera. Sve je bilo sjajno i opet sam došao u Hrvatsku na godišnji odmor. Tad smo se dogovorili da bismo mogli zajedno da živimo - kazao je Ivan, za hrvatski portal "24sata.hr".

Iako su se odlučili na zajednički život, to nisu mogli da ostvare jer niti u Hrvatskoj niti u Srbiji nije bilo zakona koji bi im to omogućio. Kao strani državljanin, u Hrvatskoj je imao pravo samo na 90 dana turističkog boravka tokom šest meseci, što je bio problem. Zakon se stalno očekivao, ali njegovo stupanje na snagu stalno se odlagalo.

SVE O GEJ BRAKOVIMA: Za i protiv legalizacije homoseksualnih zajednica! (FOTO)

- Sve smo pokušali da bih ja mogao da boravim i eventualno radim u Hrvatskoj, ali svi pokušaji su bili neuspešni. Događalo se da sam u Zagrebu i čekam, zakon kasni, a dani mi se broje. Ipak smo znali da će vlast u Hrvatskoj doneti Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola i odlučili smo da čekamo - kazao je Ivan.

I dočekali su. Budući da su bili prvi par koji se odlučio na sklapanje partnerstva, izazvali su veliko zanimanje medija. Odlučili su da venčanje protekne u tajnosti. U tome su im pomogle i dve matičarke, od kojih je jedna glumila mladu.

Foto: Foter/Flickr/Guillaume Paumier Foto: Foter/Flickr/Guillaume Paumier

- Sve je zanimao prvi gej par, svi su želeli da vide ko će se prvi registrovati. Matičarke su nam pomogle da venčanje održimo u tajnosti. Jedna matičarka i ja smo jednim automobilom išli u skupštinu, a ispred nas je vozio drugi auto u kojem je bila druga matičarka sa buketom cveća u rukama, koja je glumila mladu, za svaki slučaj ako mediji budu tamo da pomisle da je u toku sklapanje heteroseksualnog braka - kaže Ivan.

Dodaje da su u dvorište ušli na zadnji ulaz, a auto koji se pre vozio ispred, premestio se iza njih i blokirao je ulaz kako ih niko ne bi fotografisao. Na prvo gej venčanje došao je i hrvatski ministar Arsen Bauk, i to na ličnu inicijativu. U ime Vlade im je poklonio dve kravate.

- Prvo sklapanje životnog partnerstva ima simbolično značenje baš kao što simbolično značenje ima i naš dar. To je velik korak napred - rekao je Bauk.

Ivanovi prijatelji znaju za njegov "brak", ali njegova porodica nije bila na sinovljevom venčanju jer ne prihvataju njegovu homoseksualnost. Od njega su čak i tražili da krije svoju seksualnu orijentaciju.

Foto: AP/Tanjug, grindr.com Foto: AP/Tanjug, grindr.com

Ivan je takođe bio skeptičan u vezi sa sklapanjem "braka" jer se u Hrvatskoj održavao referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem je 65,87 odsto birača odlučilo da se u hrvatski Ustav unese odluka da je brak životna zajednica žene i muškarca. Ipak, Vlada RH je prihvatila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola.

MAMIĆ PROTIV GEJ BRAKOVA: U ime dede, babe, oca, majke...

- Bio sam skeptičan tokom godina jer je sve bilo na klimavim nogama. U Hrvatskoj je bio i referendum. Ipak postojao je i strah da možda ja i moj partner nećemo moći da održimo vezu na daljinu i da ostanemo zajedno, ali se sve na kraju dobro završilo - kaže Ivan.

Ivan, koji je diplomirao geografiju u Srbiji u Zagrebu je nastavio neformalno školovanje u Centru za mirovne studije. Kaže da Zagreb voli jer je lep i miran grad, drugačiji od Beograda.

- Prvih meseci kad sam došao mislio sam da mi na čelu piše da sam Srbin pa sam se plašio da progovorim - kazao je Ivan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ipak, sve ovo vreme u Zagrebu nije doživeo nijedan incident vezan za njegovo poreklo ili seksualnu orijentaciju.

- Hrvatska je za Srbiju Zapad, ovde je sve puno normalnije. Život nije loš - kaže.

Dodaje da se s partnerom ne drži za ruke dok hodaju ulicom jer to nikad nisu radili. Takođe, sve poslove koje inače heteroseksualni parovi rade Ivan i njegov partner rade zajedno, bez ikakvih podela na muške ili ženske poslove.

Seve podržala gej brakove (FOTO)

Kad su sklopili životno partnerstvo, Ivan više nije imao problema sa boravkom u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Procedura je vrlo jednostavna jer su svi dokumenti jednaki kao i kod heteroparova. Sve je rešeno u roku od dve nedelje i dobio sam privremeni boravak na pet godina. Takođe, dobio sam ličnu kartu kao za stranca kao član porodice hrvatskog državljanina. Uz to dobio sam i radnu dozvolu - kaže Ivan.

Poručio je i homoseksualnim parovima koji razmišljaju o tome da sklope životno partnerstvo, da to učine.

Video intervju možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neverni-pera

    8. april 2015 | 16:07

    aaaaa i kolko ja vidim ovaj nas se vencao zbog papira...

  • DARKO 100%

    8. april 2015 | 17:45

    Koja su dva najznačajnija datuma u godini za svakog homoseksualca? """"""'"'''''"""""""""""""""""""""""""" Drugi prvog i prvi drugog.

  • Lepa

    8. april 2015 | 16:15

    Udao se ili se oženio?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA