Sutra je 16 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

U 2014. godini zabeležana su 22 slučaja pretnji ili fizičkih napada na medijske radnike i medije. U najvećem broju tih slučajeva počinioci su ostali nepoznati ili poznati ali nekažnjeni

  • 2

Šesnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije navršava se sutra, a iz istoimene Fondacije saopštavaju da država svojim delovanjem mora da pruži uveravanje da suđenje optuženima za Ćuruvijinu smrt nije samo posledica jednokratnog gesta političke volje.

- To mora biti pouzdani znak trajnog institucionalnog opredeljenja da su sloboda misli i govora vrednosti kojima Srbija suštinski teži i koje je spremna da brani po svaku cenu - ističe se u saopštenju Slavko Ćuruvija fondacije.

Gotovo u dan sa godišnjicom smrti, održaće se pripremno ročište na suđenju optuženima za ubistvo, navodi se u saopštenju i dodaje da značaj tog suđenja nije samo u mogućnosti da se konačno zatvori jedno od najmračnijih poglavlja naše skorije istorije, već i u uticaju koji može imati na budućnost novinarstva u Srbiji.

Prema podacima NUNS-a, samo u 2014. godini bila su 22 slučaja pretnji ili fizičkih napada na medijske radnike i medije, a u najvećem broju tih slučajeva počinioci su ostali nepoznati ili poznati ali nekažnjeni.

-Da li će napadi na novinare i dalje prolaziti bez posledica po počinioce i da li će se novinari, u strahu za goli život, povući još dublje u autocenzuru i kakve šanse imamo da postanemo slobodno društvo, sa novinarima koji se plaše da pišu? pitaju iz Fondacije.

Foto: dadavujasinovic.com, Wikipedia/Medija centar Beograd, Novosti Foto: dadavujasinovic.com, Wikipedia/Medija centar Beograd, Novosti

Zato slučaj "Ćuruvija" ne sme biti zaključen pre nego što se u sudskom procesu konačno i nepobitno ne utvrdi ko je naredio a ko je izvršio ubistvo i koji su bili motivi za to, ističe se u saopštenju. Takođe se  navodi da se rad Komisije za istraživanje ubistava novinara mora nastaviti dok ne dođe do podizanja čvrstih optužnica i pokretanja postupaka u kojima će se saznati ko je i po čijem nalogu ubio i Dadu Vujasinović i Milana Pantića.

- Zato celokupna javnost mora glasnije i složnije nego ikad da traži punu istinu o ubistvima novinara i napadima na novinare, kazne za nalogodavce i izvršioce i potpunu bezbednost svih koji se bave novinarskim poslom u Srbiji - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola-1

    10. april 2015 | 13:41

    Sutra je 16 godina od kako je NATO bombardovao gde je stigao po Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA