VELIČANSTVENI PRIZORI IZ JERUSALIMA: Hiljade hodočasnika u Crkvi Hristovog Groba! (FOTO)

Hodočasnici iz pravoslavnih zemalja i Arapi hrišćani, koji žive u Svetoj zemlji, brzo su palili svežnjeve od 33 sveća plamenom koji se pojavio u ckrvi. Taj Sveti oganj sada putuje avionima u pravoslavne zemlje, a u Srbiju će stići večeras oko 21 čas

  • 8

Hiljade hrišćanskih hodočasnika ispunile su danas drevnu Crkvu Hristovog Groba u Jerusalimu na ceremoniji Svetog ognja, uoči proslave pravoslavnog Uskrsa.

Policijski portparol Luba Samri izjavila je da su se desetine hiljada pravoslavnih hrišćana okupile u crkvi i u okolnim uskim ulicama u jerusalimskom starom gradu, povodom ceremonije održane uz jake mere bezbednosti.

Hodočasnici iz pravoslavnih zemalja i Arapi hrišćani, koji žive u Svetoj zemlji, brzo su palili svežnjeve od 33 sveće plamenom koji se pojavio u ckrvi. Taj Sveti oganj sada putuje avionima u pravoslavne zemlje, kao i u Srbiju.

Vernici smatraju da "božanska vatra iz nebesa pali sveće koje drži jerusalimski patrijarh nad Hristovim grobom, tokom ceremonije koja datira iz 4. veka i simboliziuje uskrsnuće Hrista", navodi AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sveti oganj se smatra čudom, koje se događa jednom godišnje na Veliku subotu. Ceremonija počinje procesijom oko crkve nakon koje se sva svetla gase, pre nego što u nju uđe grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I hodočasnici i sveštensto kažu da Sveti oganj ne peče u prvim trenucima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Crkva Svetog groba podignuta je na mestu gde je po hrišćanskom verovanju Isus razapet, sahranjen i vaskrnuso.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje je tamo slavljen Uskrs po gregorijanskom kalendaru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA