KONAČNO STIGLA U SRBIJU: Ovo je najkontroverznija knjiga današnjice! Proverite zašto (FOTO)

Serijal "Moje borbe" Karla Uvea Knausgora je postigao veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, ali je izazvao i velike kontroverze

  • 1

Prva knjiga "Moje borbe" Karla Uvea Knausgora početak je monumentalnog autobiografskog dela u šest tomova. U prustovskim reminiscencijama, ovaj autor bespoštedno govori o sebi, svom životu, ljudima iz svog okruženja, o svojoj prošlosti i sadašnjosti. Onaj o kome se piše ujedno je i onaj koji piše, a njegova sećanja su materija naracije i njen glavni materijal. Pa ipak, "Moja borba" nije klasična autobiografija.

Knausgor sve vreme balansira po ivici između realnosti i fikcije, poigravajući se konceptima sećanja i stvaralaštva, njihovom pouzdanošću i uzajamnom zavisnošću. Ovo je i vešta književna konstrukcija u kojoj se esejistička razmišljanja o smrti i percepcija realnosti povezane s njom mešaju sa smrću autorovog oca i njegovim složenim i problematičnim odnosom s njim. Moja borba je autobiografija koliko i roman, ispovest koliko i esej, knjiga o vremenu, sećanju, stvarnosti i smrti koliko i priča o jednom ocu i sinu.

Serijal je postigao veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, ali je izazvao i velike kontroverze zbog otvorenosti s kojom autor piše o stvarnim ličnostima i događajima. Pokrenuo je i niz rasprava o odnosu realnog i fiktivnog, biografskog i književnog, ali i moralnog u umetnosti - takozvanu Knausgor debatu.

"Moja borba" (BOOKA) po značaju i uticaju prevazilazi književne okvire. Ova knjiga je postala globalni kulturni fenomen, predmet analiza i studija i moćan artefakt vremena, od onih dela po kojima će se pamtiti prve decenije XXI veka.

Foto: Promo / BOOKA Foto: Promo / BOOKA

Karl Uve Knausgor rođen je 1968. u Oslu, a odrastao je na Trumeji i u Kristijansandu. Kao devetnaestogodišnjak pohađa Akademiju za umetničko pisanje u Hordalandu. U Bergenu je studirao istoriju umetnosti i književnost. U periodu 1999‒2002. radi kao urednik književnog časopisa "Vagant", u kojem, pored ostalog, piše eseje o Prustu i De Lilu.

Knausgor je 1998. godine debitovao romanom "Van sveta", postigao veliki uspeh i postao prvi debitant koji je dobio prestižnu nagradu norveške kritike "Kritikerprisen". Njegov sledeći roman "Vreme za sve" izlazi 2004., i nominovan je za nekoliko nagrada, između ostalih i IMPAC Dublin Literary Award.

Foto: Promo / BOOKA Foto: Promo / BOOKA

Šestotomni autobiografski roman "Moja borba" izlazi u periodu 2009‒2011, postiže veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, dobija nekoliko nagrada i nominacija.

Samo u Norveškoj prodat je u 600.000 primeraka. Zbirku eseja "Amerika duše" objavljuje 2013. godine. Njegova dela dosad su prevedena na više od dvadeset jezika, a osim pisanjem, Knausgor se bavi i izdavaštvom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. april 2015 | 22:22

    BOOKA је уистину објавила једно ремек дело. Али, као и све што вреди, у времену ефемеризма нема прођу. Да ли је ико читао "S.N.U.F.F.", Виктора Пељевина?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA