UBIĆE NAS OVO LUDILO OD VREMENA: Spremite se za JAKE GLAVOGOLJE, PUCAĆE vam KOSTI od bolova!

- Stiže nam prodor hladnog vazduha sa severa. Danas će u većini mesta padati kiša, naročito u centralnim i severnim krajevima. Duvaće jak i umeren severozapadni vetar, koji će na planinama dostizati udare olujne jačine. Jedino se u Negotinskoj krajini očekuje pretežno sunčano i toplo vreme - priča meteorolog Časlav Stanojević

  • 3

Nakon najtoplijeg petka u aprilu, sa temperaturom od 28 stepeni, danas je usledilo naglo zahlađenje praćeno kišom i jakim vetrom, koji će na planinama dostizati udare olujne jačine. Velika promena vremena koja je doslovno nastupila preko noći najlošije će uticati na zdravlje hroničnih i srčanih bolesnika, mada, kako kažu lekari, tegobe mogu imati i sasvim zdrave osobe.

OPREZ: Danas, zahlađenje, kiša, grmljavina, a na planinama sneg!

Nagla promena vremena koja je danas nastupila nije bezopasna ni za zdrave, a kamoli za bolesne ljude, upozoravaju lekari.

- Glavobolja, napetost, nervoza, bolovi u kostima i zglobovima tegobe su koje usled nagle promene vremena mogu imati i sasvim zdravi ljudi. Oni sa nižim pritiskom verovatno će se osećati pospano i usporeno. Građani koji imaju problema sa koštano-zglobnim sistemom mogu osetiti bolove i grčeve u mišićima - kaže za “Blic” dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte prakse u Domu zdravlja na Voždovcu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Saveti:

Ne izlažite se velikim fizičkim naporima i prilegnite ako osetite umor i vrtoglavicu. Pacijenti sa problemima koštano-zglobnog sistema usled pojačanih tegoba treba da popiju antireumatik sa sedativom, dok srčani i hronični bolesnici moraju se pridržavati propisane terapije. Budite pažljivi u saobraćaju zbog mogućeg pada koncentracije.

Na zdravlje danas najviše treba da pripaze hronični i srčani bolesnici. Niže temperature zgušnjavaju krv i tako podižu rizik od koronarne i cerebralne tromboze, glavnih okidača srčanog i moždanog udara.

- Srčani i hronični bolesnici treba da se pridržavaju propisane terapije i da miruju. Hronični bolesnici osetiće se umorno i bezvoljno. Biće dekoncentrisani, te moraju da uzimaju terapiju - ističe dr Lapčević.

Naglo zahlađenje sa padom temperature od čak 10 stepeni pratiće kiša i jak vetar. Najviša dnevna temperatura danas će iznositi od 12 do 18 stepeni.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Stiže nam prodor hladnog vazduha sa severa. Danas će u većini mesta padati kiša, naročito u centralnim i severnim krajevima. Duvaće jak i umeren severozapadni vetar, koji će na planinama dostizati udare olujne jačine. Jedino se u Negotinskoj krajini očekuje pretežno sunčano i toplo vreme - priča meteorolog Časlav Stanojević.

Stabilizacija vremena očekuje se već krajem dana. Ali ona će biti postepena, pa će se do utorka zadržati hladna jutra sa slabim mrazom.

- U nedelju i ponedeljak će u većem delu dana biti sunčano i toplo. U utorak će biti promenljivo oblačno i sveže vreme, ponegde sa kratkotrajnom kišom, a na visokim planinama i sa snegom - kažu u RHMZ.

Lepa vest za ljubitelje visokih temperatura jeste ta da od srede nastupa period sunčanog i toplijeg vremena.

- Od srede do kraja naredne sedmice zadržaće se toplo i suvo vreme sa temperaturama do 25 stepeni - kaže Stanojević.

(Telegraf.rs/Izvor: Blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA