NOVE ŽRTVE EPIDEMIJE SALMONELE U ČAČKU: Broj hospitalizovanih iz doma za stare porastao na 10!

- Poslednji pacijent koji je noćas preminuo nije ni stigao do bolnice, već ga je smrt zadesila u sanitetskom vozilu - rekao je direktor Doma za stare u Vranićima dr Radoslav Milošević

  • 0

Nakon proglašenja epidemije u domu za stare u Vranićima, kod Čačka, četvoro korisnika ove ustanove je preminulo, a broj hospitalizovanih je porastao na 10.

 

JEZIVO: Umrlo troje ljudi od SALMONELE, još 41 osoba zaražena!

 

Devetoro je hospitalizovano u čačanskoj bolnici, a jedan pacijent je prevezen u Užice, rekao je danas Tanjugu direktor te ustanove dr Radoslav Milošević.

 

Na infektivnom odeljenju čačanske bolnice trenutno je smešteno šest zaraženih pacijenata, od kojih su troje radnici doma za stare u Vranićima.

 

- Zaposleni doma u Vranićima su u dobrom opštem stanju i očekujemo da će eventualno sutra, kada stignu rezultati analize stolice, biti pušteni na kućno lečenje - rekao je direktor.

 

Foto: Profimedia/F1 Online

Foto: Profimedia/F1 Online

 

Ostale tri osobe su starije životne dobi, od kojih su dve u nestabilnom stanju.

 

SALMONELA I DALJE UBIJA: Još jedna osoba preminula od ZARAZE!

 

Milošević kaže da se još troje bolesnika, štićenika doma za stare nalaze na kožnom odeljenju čačanske bolnice. Oni su, takođe, u nestabilnom stanju i pod stalnim nadzorom lekara i medicinskog osoblja infektivnog odeljenja.

 

- Bilo je najava da će noćas biti prijema još dva pacijenta, ali oni nisu primljeni. Pretpostavljamo da se situacija stabilizuje, odnosno da će još par pacijenata biti hospitalizovano - rekao je on.

 

Milošević je napomenuo da poslednji pacijent koji je noćas preminuo nije ni stigao do bolnice, već ga je smrt zadesila u sanitetskom vozilu. Prema njegovim rečima, nad četvoro umrlih urađene su obdukcije, a nalazi su u nadležnosti sudskih organa.

 

Inspekcija pronašla nepravilnosti i propuste u radu staračkog doma u Vranićima

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

- Još uvek nemamo mikrobiološku potvrdu uzročnika zaraze, a direktorka ŽJZ će obavestiti javnost kada stignu rezultati - zaključio je Milošević.

 

Direktorka čačanskog Zavoda za javno zdravlje, dr Ana Mišović podseća da je 16. aprila prijavljena epidemija salmonele i konstatovano je da je obolela 41 osoba, među kojima su štićenici, osoblje ustanove i dvoje meštana.

 

- Najvažnije je da se broj inficiranih ne povećava, uveden je svakodnevni epidemiološki nadzor, predložene su mere i epidemiolog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti redovno obilazi ustanovi - rekla je ona Tanjugu.

 

Prvog dana kada je epidemija prijavljena izvršeno je uzorkovanje namirnica i uzeti su brisevi sa radnih površina, a preliminarni rezultati biće poznati sutra kako bi se utvrdio izvor zaraze, napomenula je Mišović.

 

- Razdvojeni su zaraženi od pacijenta koji nemaju simptome, naloženo je da inficirano osoblje ne može raditi, dok je prema nalogu sanitarne inspekcije u toku kompletna dezinfekcija objekta - zaključila je Mišović.

 

(Telgraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA