FILMSKA POBUNA: Sprečite prodaju Avala filma Amerima, srpsko filmsko blago u opasnosti!

"Nedopustivo je da naše filmsko blago predamo nekome ko može i da ga zapali ako hoće", upozorava dekan FDU Zoran Popović

  • 4

Preduzeće Avala film, nekada naš najveći producent, treba danas da bude predmet prodaje javnim nadmetanjem na Privrednom sudu u Beogradu, zbog višegodišnjeg stečaja.

GORAN MARKOVIĆ: Prodaja "Avala filma" je pljačka veka i pobeda tajkuna

Filmski umetnici i poslenici danima vode kampanju protiv prodaje, a za danas u podne najavili su protest ispred Agencije za privatizaciju na Terazijama. U Agenciji ističu da odluka nije na njima, jer kao stečajni upravnik samo sprovode zakon. Jugoslovenska kinoteka tražila je od Privrednog suda da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond - oko 600 ostvarenja snimanih tokom decenija u studijima Avala filma.

Sud je to odbio, a Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da je takva odluka za čuđenje. Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je preduzelo sve neophodne korake, u okviru svojih nadležnosti, radi zaštite kulturnih dobara u postupku prodaje Avala filma.

Ministar Tasovac, gostujući na televiziji N1, naglasio je da "taj srpski Holivud ne radi još od 1989. godine", kao i da se mora praviti razlika između privatizacije i stečajnog postupka.

Printskrin: Youtube/Košutnjak film Printskrin: Youtube/Košutnjak film

- Moja briga je kako zaštiti ono što je kuturno dobro u tom preduzeću, izjavio je Tasovac i ponovio stav Ministarstva da je za čuđenje odluka Privrednog suda da ne prihvati zahtev Kinoteke, ali je dodao da on ne može da komentariše odluke suda.

Tasovac je rekao da mu je žao što Kinoteka nije ranije preduzela korake da se taj fond proglasi za kulturno dobro, ali da on sada ne traži krivca nego rešenje. Treba sačekati da li će uspeti aukcija. Možda kupac želi da nastavi filmsku delatnost, zaključio je on.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

UDRUŽENJE FILMSKIH UMETNIKA: Postoje rešenja za spas "Avala filma"! (FOTO)

Dekan FDU Zoran Popović navodi da srpski filmski radnici insistiraju da se iz ove privatizacije izuzmu filmovi ove producentske kuće.

- Oni predstavljaju nacionalno blago i treba da budu predati Jugoslovenskoj kinoteci. U ta filmska ostvarenja ugrađene su decenije naše kulturne baštine, a u njihovom stvarsanju su učestvovale generacije autora i izvođača - ističe Popović.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da naše filmsko blago predamo nekome ko može i da ga zapali ako hoće.

Jedan od najpoznatijih srpskih režisera Srđan Dragojević napominje da se dve i po godine bavio ovim problemom, ali da njegova inicijativa da se zaštiti filmska građa "Avala filma", nije urodila plodom.

- Postavio sam i poslaničko pitanje, ali ni to nije imalo rezultat - rezigniran je Dragojević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Kinoteci ukazuju na veliku opasnost od otuđenja fonda zaštićene kulturne baštine, pošto bi u slučaju prodaje stranim kompanijama van Srbije, mogla da završi van granica naše zemlje!

- Tako bi se obesmislio višedecenijski rad ljudi koji su stvarali "Avala film", ali i ulaganje naše države u proizvodnju, zaštitu i očuvanje filmskog fonda - rekli su u Kinoteci za "Informer".

Protagonisti nagrađivanog dokumentarnog filma "Cinema Komunisto", Mire Turajlić, pokrenuli su prethodnih dana kampanju "Grad izgubljenih filmova".

Oni će večeras u 19 sati održati tribinu u Novom Bioskopu Zvezda, zahtevajući da katalog "Avala filma" bude nacionalizovan i dat Kinoteci.

- U aukcijsku prodaju uključen je filmski katalog Avala filma (1947-1992) u kom se nalazi preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobednika festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji. Skoro polovina jugoslovenskih filmova i dobar deo jugoslovenske baštine dopašće u privatne ruke - upozoravaju oni.

Foto: Promo Foto: Promo

 

Na tribini će biti predstavljen rezultat aukcije Avala filma, razmatraće se budućnost naše filmske baštine, kao i dalji mogući načini borbe za baštinu, uputiće se poziv buđenja iz apatije vezano za nasilnu rasprodaju kulture i baštine i pozvati na odgovornost i određenje vezano za ovaj problem.

Kako su najavili, govoriće Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke, Goran Marković, reditelj filmova koje je producirao Avala film, Mina Đukić (Novi Bioskop Zvezda) i ostali članovi Pokreta Za Okupaciju Bioskopa, Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, Marko Miletić (kampanja "Stop privatizaciji"), a moderator je rediteljka Mila Turajlić (kampanja "Grad izgubljenih filmova").

Podršku naporima da se spreči prodaja filmskog fonda Avala filma ovih dana dali su Asocijacija filmskih reditelja Srbije, Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih distributera pri Privrednoj komori Srbije, Udruženje filmskih umetnika, Udruženje dramskih umetnika, filmske akademije, ustanove, istaknuti pojedinci...

(Telegraf.rs / Tanjug / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    22. april 2015 | 13:13

    Ovo je "najcrnji talas",srpske kinematografije... (Srpski "Cupko",nasledio je "Poslasticara",i kad se uverio, da je dobio "gorak kolac",povukao se - u senku,svoje senke.)...

  • srbo

    8. maj 2015 | 06:58

    kome to država daje pravo da kupuje tudju oduzetu zemlju,i da se posle kaže kako će to bivšim vlasnicima platiti država,od čijih para.

  • IVANKA

    2. maj 2015 | 14:18

    NACIONALNO BLAGO - NACIONALNOJ INSTITUCIJI KULTURE I DRŽAVE !!! NEMA OPRAVDANJA - ZA RUŠENJE NACIONALNOG DOSTOJANSTVA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA