Avala film prodat za 8 miliona evra!

Ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, gde je održana aukcija, danas se okupilo oko 50 filmskih radnika, nezadovoljnih što se prodaje Avala film, a studenti umetničkih fakulteta su održali performans

  • 13

Avala film danas je prodat firmi "Filmski put" (Film Way) iz Beograda za 980 miliona dinara (odnosno 8 miliona i 166 hiljada evra).

Avala film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji, godinama je bio u stečaju. "Filmski put" je bio jedini učesnik na aukciji.

Ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, gde je održana aukcija, danas se okupilo oko 50 filmskih radnika, nezadovoljnih što se prodaje Avala film, a studenti umetničkih fakulteta su održali performans.

FILMSKA POBUNA: Sprečite prodaju Avala filma Amerima, srpsko filmsko blago u opasnosti!

Filmski umetnici i poslenici danima vode kampanju protiv prodaje. U Agenciji ističu da odluka nije na njima, jer kao stečajni upravnik samo sprovode zakon. Jugoslovenska kinoteka tražila je od Privrednog suda da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond - oko 600 ostvarenja snimanih tokom decenija u studijima Avala filma.

Sud je to odbio, a Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da je takva odluka za čuđenje. Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je preduzelo sve neophodne korake, u okviru svojih nadležnosti, radi zaštite kulturnih dobara u postupku prodaje Avala filma.

Printskrin: Youtube/Košutnjak film Printskrin: Youtube/Košutnjak film

Ministar Tasovac, gostujući na televiziji N1, naglasio je da "taj srpski Holivud ne radi još od 1989. godine", kao i da se mora praviti razlika između privatizacije i stečajnog postupka. Moja briga je kako zaštiti ono što je kuturno dobro u tom preduzeću, izjavio je Tasovac i ponovio stav Ministarstva da je za čuđenje odluka Privrednog suda da ne prihvati zahtev Kinoteke, ali je dodao da on ne može da komentariše odluke suda.

Tasovac je rekao da mu je žao što Kinoteka nije ranije preduzela korake da se taj fond proglasi za kulturno dobro, ali da on sada ne traži krivca nego rešenje. Treba sačekati da li će uspeti aukcija. Možda kupac želi da nastavi filmsku delatnost, zaključio je on. Mladi filmski poslenci pokrenuli su prethodnih dana kampanju "Grad izgubljenih filmova".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Oni će večeras u 19 sati održati tribinu u Novom Bioskopu Zvezda. U aukcijsku prodaju uključen je filmski katalog Avala filma (1947-1992) u kom se nalazi preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobednika festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji. Skoro polovina jugoslovenskih filmova i dobar deo jugoslovenske baštine dopašće u privatne ruke, upozoravaju oni. Na tribini će biti predstavljen rezultat aukcije Avala filma, razmatraće se budućnost naše filmske baštine, kao i dalji mogući načini borbe za baštinu, uputiće se poziv buđenja iz apatije vezano za nasilnu rasprodaju kulture i baštine i pozvati na odgovornost i određenje vezano za ovaj problem.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kako su najavili, govoriće Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke, Goran Marković, reditelj filmova koje je producirao Avala film, Mina Đukić (Novi Bioskop Zvezda) i ostali članovi Pokreta Za Okupaciju Bioskopa, Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, Marko Miletić (kampanja "Stop privatizaciji"), a moderator je rediteljka Mila Turajlić (kampanja "Grad izgubljenih filmova"). Podršku naporima da se spreči prodaja filmskog fonda Avala filma ovih dana dali su Asocijacija filmskih reditelja Srbije, Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih distributera pri Privrednoj komori Srbije, Udruženje filmskih umetnika, Udruženje dramskih umetnika, filmske akademije, ustanove, istaknuti pojedinci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA