PORODICA NASTRADALOG MLADIĆA: Ako je Saša Janković stavio tačku na smrt našeg sina Srbija ne sme!

- Mi znamo, a znaju i neposredni učesnici, Saša Mišić, Đorđe Grubačić i Saša Janković, da je ceo slučaj u policiji i sudstvu bio namešten i zataškan - navodi se u pismu porodice Gojković

  • 17

Porodica Predraga Gojkovića, koji je pre više od dve decenije pronađen mrtav u stanu ombudsmana Saše Jankovića saopštila je danas da na taj slučaj nije i ne može biti stavljena tačka, te da karijere i politički interesi ne mogu biti važniji od smrti njihovog sina, za koju tvrde da nikad nije rasvetljena i da nikad nije potvrđeno da je on izvršio samoubistvo.

Ceo taj slučaj svojevremeno je zataškan, što je poznato svim akterima, uključujući i ombudsmana Sašu Jankovića, tvrdi porodica Gojković u otvorenom pismu javnosti dostavljenom Tanjugu.

POMAZIO SAM MRTVOG PRIJATELJA PO KOSI: Saša Janković o objavljenim dokumentima MUP-a

- Već nekoliko dana jedna od udarnih tema u sredstvima informisanja u Srbiji je zaštitnik građana Saša Janković. Jedni ga optužuju da nije imao dozvolu za pištolj iz koga je u njegovom stanu život izgubio naš sin Predrag Gojković. Drugi pišu peticije za njegovu zaštitu, a zabrinut je i OEBS. Smrt našeg sina je sporedna stvar, proglašen je samoubicom - navodi porodica Gojković u pismu javnosti.

Oni navode da se o njihovom sinu piše kao o samoubici, iako je činjenica, tvrde, da je 1995. neko zaustavio istražni postupak o tom slučaju, te da su oni do danas bezuspešno pokušavali da na to skrenu pažnju i da izdejstvuju da se dozna istina.

Foto: Tanjug/Irfan ličina Foto: Tanjug/Irfan ličina

- Mi znamo, a znaju i neposredni učesnici, Saša Mišić, Đorđe Grubačić i Saša Janković, da je ceo slučaj u policiji i sudstvu bio namešten i zataškan - kaže se u pismu.

Gojkovići napominju da ih ne zanima ničija politička karijera i politički interesi, te ukazuju da se autoritet funkcije može sačuvati samo autoritetom ličnosti kojoj je poverena.

- Obraćamo se tužilaštvu, policiji i sudu, povereniku za informacije od javnog značaja gospodinu Šabiću, pa i zaštitniku građana Saši Jankoviću, da objave kompletan sudski predmet. Zapisnik sa lica mesta, fotografije, skice, sve izjave uzete tog dana i kasnije, nalaze obdukcije i parafinske rukavice. Neka stručnjaci urade rekonstrukciju događaja i kažu u čijoj je ruci bio pištolj - navodi se u pismu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Evo, da ovom prilikom prihvatimo da je normalno da se u redovnoj proceduri dozvola za pištolj dobija samo dan pre ubistva, da je normalno da u stanu pored pištolja budu pendrek, kutija od bombe, i, kako u zapisniku piše, metkovi, da roditelji Saše Jankovića o slučaju budu obavešteni odmah nakon događaja i već oko 15 časova otac krene iz Loznice za Beograd, da je normalno da se nama, roditeljima, za slučaj javi tek u 21 sat uveče - 7 sati nakon događaja - da je normalno da kod smrtnog slučaja na lice mesta ne izađu javni tužilac i istražni sudija, da je normalno da istragu povede inspektor Sekulović, pa ga zameni Bonifantić, koji ima veze sa učesnicima iz Loznice, da nalaz obdukcije nismo mogli dobiti dva i po meseca, da smo na nalaz parafinske rukavice čekali 6 meseci, da je u jednom periodu predmet bio zagubljen i mnogo toga još. Neka je sve to normalno - navodi porodica.

"Tražimo odgovor samo na ova dva pitanja:

Janković tvrdi da nije bio u stanu kada se događaj desio i da nije ulazio u sobu u kojoj je bio pokojnik (prva izjava data nakon događaja). To isto tvrdi i Saša Mišić. Policija ih je zatekla u stanu kada je došla. Kako je onda parafinska rukavica uzeta od njih pozitivna, imajući u vidu vremensko i prostorno širenje barutnih čestica. (U poslednjoj izjavi Janković kaže da je milovao pokojnog druga po kosi pa su tako ostale barutne čestice, a mi ga podsećamo na nalaz obdukcije u kome se kaže da barutnih čestica nije bilo ni na Predragovom licu koje je bliže pištolju iz kog je pucano).

I drugo pitanje, obdukcijom je utvrđeno da nije bilo barutnih čestica na ulaznoj rani pokojnog Predraga, da je pogođen u levu gornju usnu i da se metak kretao zdesna ulevo i blago naniže. Na fotografiji se vidi da mu je leva ruka u džepu kao i da je postava na desnom džepu izvučena. Nakon pada na leđa pištolj ostaje pored desne ruke.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Da li je to moguće? Koja je to daljina sa koje čovek može da puca desnom rukom sebi u levu stranu lica i da pritom ne ispusti pištolj?

Penzionisani balističar kog je angažovala policija tvrdi da je pucano sa daljine veće od 30 santimetara, a nauka kaže da barutne čestice ostaju na udaljenosti od 60 do 110 cm, zavisno od pištolja i municije. I zašto to odmah nije utvrđeno za konkretan pištolj i municiju nego je sve brzo vraćeno vlasniku.

Da li to isključuje samoubistvo, neka kažu stručnjaci", piše porodica Gojković i zaključuje: "Ako je Saša Janković stavio tačku na ovaj slučaj, Srbija ne sme".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prorok

    23. april 2015 | 21:57

    DA SE ISPITA NARAVNO SVAKI DETALJ JER UBISTVO ILI SAMOUBISTVO NE ZASTAREVA.NETREBA SE NIKO BUNITI AKO JE NEVIN NEKA SE TO I DOKAZE!!!!!!!!!!!!!!!

  • Mica

    23. april 2015 | 21:17

    Citajuci, ne mogu da se otmem utisku "pomalo cudnovate strucnosti.." koja se provlaci kroz opise u ovom pismu. Porodica zakljucuje: "Ako je Saša Janković stavio tačku na ovaj slučaj, Srbija ne sme". Iskreno, logicno bi bilo posle zareza da stoji " pravda ne sme" ili "zakon ne sme" ili "sud ne sme"....

  • Mil@n

    23. april 2015 | 22:42

    Na poligraf sve ucesnike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA