IZLIVENA PRVA ANODA: Potekao bakar iz nove topionice u Boru! (FOTO)

- Prvi bakar iz nove topionice najbolji je dokaz da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline gotove, da su sva postrojenja u funkciji i da rade. Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela, koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, izjavio je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski

  • 4

Nakon tri i po godine mukotrpnog rada, projektovanja i izgradnje, a potom i funkcionalnog ispitivanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru i svih njenih pratećih postrojenja, sinoć, 25. aprila oko 22.30 sati, potekao je i prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja.

Izlivena je prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra.

- Kompletan ciklus je zaokružen, postrojenje je okončano i funkcioniše cela metalurška linija. Prvi bakar iz nove topionice najbolji je dokaz da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline gotove, da su sva postrojenja u funkciji i da rade. Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela, koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB Bor povećava svoje učešće u bruto društvenom proizvodu zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povećanje standarda u određenim privrednim granama - izjavio je s neskrivenim zadovoljstvom generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

RTB sposoban da počne da vraća stare dugove

Foto: rtb.rs Foto: rtb.rs

Spaskovski se zahvalio svima koji su, kako je rekao, doprineli izgradnji novih pirometalurških postrojenja u Boru i učinili sve da nova topionica i fabrika sumporne kiseline počnu da rade.

-  Hvala svim učesnicima u ovom velikom projektu, najvećem ekološkom i ekonomskom poduhvatu u Srbiji. Učestvovanjem u izgradnji nove topionice svi smo doprineli i stabilizaciji države koju vodi sadašnja Vlada - podvukao je Spaskovski.

Foto: rtb.rs Foto: rtb.rs

Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru, odnosno za zamenu tehnologije topljenja novom, savremenom autogenom jedinicom sa fabrikom sumporne kiseline koja će ubuduće raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima i koja je opravdana sa ekološkog, ali i sa ekonomskog aspekta, utrošeno je 251 milion evra.

Radom nove topionice RTB Bor će, s jedne strane, udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, a sa druge - čista tehnologija konačno donosi i čisto nebo nad Borom i okolinom.

Foto: rtb.rs Foto: rtb.rs

Modernizacijom topionice u Boru emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra biće 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, a projektovani (prerada do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje) sasvim je prihvatljiv jer će rudnici u Boru i Majdanpeku faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje obezbediti planiranu količinu za preradu.

Foto: rtb.rs Foto: rtb.rs

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski "SNC Lavalin" i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu", finska kompanija "Outotek". Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni "Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet, Beograd.

Finci oduševljeni Borom i saradnjom sa RTB-om prilikom izgradnje nove topionice

Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tina

    27. april 2015 | 10:15

    Za sve neverne Tome koji su sumnjali i osporavali, evo dokaza da nova topionica nije samo scenografija!

  • Rasa Car

    26. april 2015 | 20:51

    BRAVO prvenstveno zbog nase dece pa i nas malo matorijih

  • lady

    27. april 2015 | 19:58

    Nova topionica ce udvostruciti proizvodnju bakra sto ce se pozitivno odraziti na Bor ali i na celu zemlju a ono sto gradjane Bora posebno raduje je to sto cista tehnologija donosi i cisto nebo nad Borom i okolinom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA