POŽAR U ČERNOBILJU: Vatra buknula, nova havarija na pomolu?

U blizini nuklearne elektrane Černobilj izbio je šumski požar, a hitne službe su brzo reagovale

  • 2

U blizini napuštene ukrajinske nuklearne elektrane Černobilj, gde je 1986. godine došlo do najveće nuklearne katastrofe u istoriji čovečanstva, danas je izbio šumski požar, saopštile su ukrajinske vlasti.

Požar ipak ne predstavlja opasnost po to postrojenje, izjavila je portparol nuklearke Maja Rudenko, a prenela je agencija AFP.

- Vatra je buknula na 15 do 20 kilometara od Černobilja. Požar ne predstavlja opasnost po nuklearku - rekla je Rudenko.

Nešto ranije je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svom nalogu na Fejsbuku napisao da šumski požar preti da se proširi na nuklearku Černobilj.

OVAKVU KATASTROFU SVET NIJE VIDEO: 29 godina od užasa u Černobilju, posledice se još osećaju! (FOTO) (VIDEO)

TAJNI ŽIVOT U ČERNOBILJU: Ove fotografije pokazuju ko sve živi u ovom opasnom području (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski hitne službe poslale su 182 ljudi i 34 vozila da se bore protiv vatre. Mi-8 helikoptera i tri-32 pada vode avioni su takođe rade na sceni. Napori su koordinisane sa mobilnog hitne štab.

- Situacija u vezi požara u blizini Černobilja je eskalirala. Jak vetar preti da proširi vatru na zonu od 20 kilometara oko postrojenja - upozorio je Avakov.

Nakon eksplozije iz 1986. godine, Černobilj je ugašen, a lokacija je pokrivena betonskim pokrivačem kojeg ukrajinske vlasti planiraju da zamene sledeće godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicha

    28. april 2015 | 22:08

    U blizini ima još nuklerki,prošlog leta je bila havarija.Dok su rusi davali gorive šipke za reaktore,bilo je sve u redu.Rusi su i održavali i obezbeđivali.Sada to nije slučaj.Ameri dali neke gorive šipke koje nisu kompatibilne i to je to.Iščekujmo novu katastrofu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA