Rusija sprema novu ofanzivu u Ukrajini!

Američki general Filip Bridlov, vrhovni zapovednik NATO-a za Evropu, kaže da ruske snage nastoje da se "regrupišu i repozicioniraju", štiteći do sada osvojena područja

  • 25

Ruska vojska možda koristi trenutno zatišje u istočnoj Ukrajini kako bi pripremila teren za novu vojnu ofanzivu, smatra visoki zapovednik NATO-a.

PUTINOVI SUPERVOJNICI STIŽU 2020. GODINE: Imaće neuništive oklope koje će kontrolisati umom. Evo kako!

Američki general Filip Bridlov, vrhovni zapovednik NATO-a za Evropu, rekao je u četvrtak u američkom Kongresu da ruske snage nastoje da se "regrupišu i repozicioniraju", štiteći do sada osvojena područja, uprkos krhkom prekidu vatre dogovorenom u februaru.

- Mnogi njihovi potezi odgovaraju pripremama za novu ofanzivu - rekao je.

Bridlov je priznao da ne može sa sigurnošću da predvidi kakav će Moskva povući potez, ali smatra da njeni postupci odgovaraju "pripremanju, uvežbavanju i opremanju kako bi se stekli kapaciteti za pokretanje nove ofanzive."

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- U prošlosti nisu postupali uzaludno - rekao je pred senatskim Odborom za oružane snage.

OESS, koji nadgleda prekid vatre u Ukrajini, kaže da se nasilje bitno smanjilo od potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku u februaru. Ali SAD upozorava da Rusija sada na granici ima najbrojnije snage od novembra i da je rasporedila nove sisteme protivvazdušne odbrane, najviše od avgusta.

Bridlov smatra da Rusija nastoji da poveća kontrolu nad separatistima "jer u nekim ranijim napadima nije bilo jedinstva."

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Na istoku Ukrajine vidimo jasno rusko zapovedanje i kontrolu. Zapovedanje i kontrola, protivvazdušna odbrana, sve se to povećalo... čineći od separatista koherentniju i organiziraniju silu - objasnio je.

SAD za sada ne želi da pomaže Ukrajini oružjem strahujući od eskalacije rata. Bridlov je rekao da nijednu opciju ne bi trebalo isključiti, ali i istakao da nema govora da se Ukrajini da vojna sila kakva je potrebna da bi se porazila Rusiju.

- Mislimo da bismo trebali da pokušamo da promenimo način na koji Putin donosi odluke. To razmatramo - rekao je.

Putin je, smatra, zabrinut zbog sankcija koje mu je nametnuo Zapad i "to možda utiče na njegove sadašnje postupke u Ukrajini". Ali to zapravo ne možemo znati", rekao je.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • za mir

    1. maj 2015 | 10:26

    ocito je da amerikanci prizeljkuju rat i haos i uradiz ce sve da destabilizuju evropu.....

  • Red zmaja

    1. maj 2015 | 10:53

    Kada bi neko organizovao one crnce po americi...

  • Памтим

    1. maj 2015 | 10:52

    Бридлов је само једна личност из врха америчке државне администрације.Сетимо се свих лажи око Ирака,Авганистана,Либије ,Сирије ,Украјине ,Јемена ,.. које су изјавили Клинтон,Буш,Обама и сви њихови најближи сараднициКо после тога било шта може да верује тој булументи?Пошто Бридлов лаже он мисли да и сви други лажу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA