GEJEVI ILI PRELAZAK NA CRVENO: Ovaj tekst digao je Srbiju na noge, evo šta se zaista krije iza njega!

A kako su tekst doživele gej organizacije, pošto ogroman broj čitalaca nije odmakao dalje od fotografije i pročitao o čemu je zaista reč

  • 19

Priča koju je Telegraf uradio u saradnji s NVO "Gej strejt alijansa", kako bi ukazao na problem koji svakog dana viđamo na ulici - prelazak na crveno svetlo - izazvao je buru komentara u celoj Srbiji.

 

Doduše, uglavnom iz pogrešnog razloga.

 

Umesto da odmaknu dalje od fotografije koja ilustruje ovaj tekst, na kojoj su u prvom planu dvojica muškaraca koji se ljube na ulici, većini onih koja je komentarisala ovaj članak promakla je suština.

 

OVAKVI NAM NE TREBAJU U SRBIJI: Evo kakvu scenu smo snimili u centru Beograda!

 

A ona je očigledna. Potrebno je samo još jednom pročitati tekst.

 

Povodom cele priče oglasila se i "Gej strejt alijansa".

 

Lazar Pavlović

 

Čitava akcija Telegrafa i prekjučerašnji tekst definitivno spadaju u kategoriju provokativnih, ali na jedan dobar način. Pre svega, ovaj članak se prilično brutalno poigrao čestim predrasudama i prisutnim matricama govora mržnje prema gej osobama koje su na fotografijama u prvom planu.

 

Međutim, obrt u drugom delu članka na sjajan način skreće pažnju na to šta zaista jeste problematično i protivzakonito ponašanje i šalje snažnu poruku da u ljubavi između dve osobe, makar one bile istog pola, ne postoji nista loše.

 

Takođe, ovaj tekst na upečatljiv način skreće pažnju i na ponašanje učesnika u saobraćaju i potrebu da i pešaci i vozači budu mnogo pažljiviji i poštuju propise.

 

UBIJ, ZAKOLJI, FUJ, ODVRATNO... Evo kakve je komentare dobio tekst koji (NE) čita cela Srbija! (FOTO)

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Ono što je nama u GSA bilo posebno zanimljivo jeste ogroman domet, tj. čitanost ovog teksta i veliki broj komentara čitalaca koje smo pratili sa posebnom pažnjom. Iako pojedini komentari pokazuju do koje su mere predrasude i mržnja prema LGBT osobama i dalje prisutni u našem društvu čini se, s druge strane, da se značajno povećao broj onih ljudi koji prihvataju različitosti i gej osobe kao ravnopravne građane.

 

Broj njihovih afirmativnih komentara je bio jednak, ako ne i veći od negativnih, što je vrlo ohrabrujuće. Telegraf je zato ovom akcijom uspeo da na jedan provokativan način dopre do mnogih svojih čitalaca i natera ih da o LGBT populaciji razmišljaju na drugačiji način.

 

Takođe, za GSA je vrlo važno i to što je čitava akcija Telegrafa bila vrlo autentična u smislu da su mladići koji se pojavljuju na fotografijama partneri i u stvarnom životu, jedan od njih je i član naše organizacije, te i njima svakako treba zahvaliti na hrabrosti i doprinosu čitavoj akciji.

 

(S. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    6. maj 2015 | 15:34

    Ni jedno i drugo nije dobro...

  • DH

    6. maj 2015 | 15:57

    Meni je ovo odvratno da gledam na ulici,odvratno mi je i kad vidim da se decko i devojka zvalave na ulici.A prelazak na crveno nikako nije dobar...

  • $$$

    6. maj 2015 | 15:49

    Ma jeste evo cela Srbija stoji,ja se pitam zbog čega kad ono zbog teksta:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA