VRATA PAKLA SU SE OTVORILA: Velika Britanija polako postaje mala Engleska (FOTO)

Škotski politički zemljotres nije gotov, a ostatak Ujedinjenog Kraljevstva nema pojma šta se dešava i nije u stanju da shvati posledice onoga što se noćas dogodilo

  • 28

"Severno od granice", kako Englezi vole da nazivaju Škotsku, od danas postoji praktično samo jedna politička stranka, stranka škotskih nacionalista, SNP.

KONZERVATIVCI POBEDILI NA IZBORIMA: Dejvid Kameron ostaje premijer Velike Britanije

Premda već godinama upravljaju tamošnjom vladom, sve do noćas nisu imali značajan broj predstavnika u Vestminsteru. Sada, od 59 članova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva koliko dolazi iz Škotske, SNP ima 56. Laburisti, kojima je Škotska bila sigurno utočište decenijama, više ne postoje u tom delu ove zemlje.

Tako su se Britanci jutros probudili u dve različite države, i to je toliko jasno da čak i sami Englezi počinju stidljivo da govore o smrti njihove unije i o mogućnosti da je Dejvid Kameron poslednji premijer Velike Britanije, kao što se moglo čuti u ranim jutarnjim satima od komentatora na BBC.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sada se pojavljuje pitanje legitimiteta nove britanske vlade, pošto će, pod jedan, vladu formirati stranka koja je praktično izabrana samo od strane Engleza, dok će Škote predstavljati nacionalistička partija koja želi nezavisnost.

Drugo, Škoti se nalaze u situaciji da moraju da prihvate vladu Dejvida Kamerona koga mnogi optužuju da je pobedio širenjem škotofobije.

Treće, po prvi put u istoriji britanske politike, postoji ovakva podela glasova po nacionalističkoj liniji koja prati unutrašnje granice u zemlji; dve glavne unionističke stranke, konzervativci i laburisti, pukli su van Engleske i Velsa (u kome su pobedili laburisti), ne postoje praktično ni u Škotskoj ni u Severnoj Irskoj. Istina, Severnom Irskom dominiraju dve stranke koje se zalažu za opstanak unije, ali to nisu ove dve koje operišu na nacionalnom nivou.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

OTKRIVAMO: Evo zašto su ovi izbori u Velikoj Britaniji SUDBINSKI ZA SRBIJU!

Četvrti aspekt novonastale situacije je da onaj koji je poznat od ranije, ali je sada izraženiji nego ikada. Naime, SNP je levičarska stranka, a Škotska glasa za takve opcije već dugi niz dekada. Velška partija je takođe levičarska, takođe traži nezavisnost, i u novom sazivu parlamenta imaće tri mesta. Šin Fajn, stranka irskih nacionalista, imaće četiri mesta u parlamentu. Uprkos tome, na vlasti u UK će biti desničari. Koje su, moramo da ponovimo, praktično izabrali samo Englezi.

Konačno, i Škoti i Velšani žele da, čak i ako izbore nezavisnost, ostanu u Evropskoj uniji. Englezi, mnoge ankete pokazuju, to ne žele.

Dodatni problem u ovoj zamršenoj jednačini je i činjenica da je Dejvid Kameron praktično pobedio na ovim izborima zahvaljujući obećanju da će 2017. godine organizovati referendum po pitanju ostanka UK u EU, ali takođe i sa implicitnim obećanjem da će "engleski zakoni važiti za engleske glasove".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Kratko pojašnjenje: Ujedinjeno Kraljevstvo je zemlja sastavljena iz četiri dela, Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske. Izuzev Engleske, svi ovi delovi imaju svoje sopstvene parlamente i vlade sa manjim ili većim nadležnostima. Drugim rečima, svi oni glasaju za parlament cele Britanije iz koga se formira vlada koja upravlja i Engleskom, ali postoje pitanja u tim drugim delovima na koje Englezi ne mogu da utiču. Na neki način, pravno gledano, Englezi su građani drugog reda u Velikoj Britaniji, međutim, pošto su ogromna većina populacije, to je tako samo na papiru.)

Ovo može da znači samo jedno: formiranje engleskog parlamenta, koji trenutno ne postoji, a to može biti uvod u federalizaciju zemlje i konačno njen raspad.

ŠKOTSKA OSTAJE U VELIKOJ BRITANIJI! 55,3 odsto Škota glasalo protiv otcepljenja!

Vestminsterska palata. Foto: Wikipedia/Diliff Vestminsterska palata. Foto: Wikipedia/Diliff

Izgleda da je neuspešni škotski referendum prošle jeseni bio samo uvod u zemljotres, da je pokrenuo duhove na severu umesto da ih umiri kako se očekivalo, i da ćemo uskoro, vrlo brzo, imati novi referendum koji SNP neće izgubiti, posebno ako Englezi odluče da izvuku celu zemlju iz Evropske unije. Bude li Škotska napustila uniju, slediće je Vels a verovatno i Severna Irska. Uostalom, Ujedinjeno Kraljevstvo neće više biti ujedinjeno bez Škotske, imajući u vidu da su upravo Engleska i Škotska formirale prvobitno UK.

Za pet ili deset godina, ono što danas znamo kao Veliku Britaniju moglo bi da postane mala Engleska.

(L. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boro

    8. maj 2015 | 17:10

    Neka i njima zaigra mecka pred vratima,dosta zu zla naneli po citavom svetu

  • Knajz Milos

    8. maj 2015 | 18:20

    I treba raspasti! Nek vidu Englezi, kako je, kad gubis deo teotoriju . I to trecina i vise

  • Adamo

    8. maj 2015 | 17:22

    Sto bas lepo zvuci mala Engleska?,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA