SITUACIJA JE SVE GORA: Albanija i Kosovo otvoreno prete Makedoniji

Vlada u Tirani reagovala je na razvoj događaja u susednoj Makeodniji, kako se navodi, neskrivenim pretnjama, ukazujući da bi razbuktavanje etničkog konflikta bilo razorno po Makedoniju

  • 12

Situacija u Makedoniji se posle nemira u Kumanovu ovog vikenda još nije stabilizovala, a susedne države dolivaju ulje na vatru i iz Albanije i sa Kosova vladi u Skoplju stižu otvorene pretnje, piše danas nemački konzervativni dnevnik "Velt".

STROGO POVERLJIVO! POSLE MAKEDONIJE ALBANCI NAPADAJU SRBIJU, CRNU GORU I SRPSKU: Evo koji gradovi će biti METE!

Sumirajući bilans sukoba ovog vikenda "jedne albanske bande" sa makedonskom policijom u kome je poginulo ukupno 22 osobe i bilo više ranjenih, list piše da u međuvremenu nemir stiže i do politike i da se razvija dinamika koja bi dalje mogla da pogorša situaciju, umesto da je smiri.

TATA, TI SI MOJ HEROJ: Zaplakaćete kad pročitate pismo koje je sin napisao poginulom SRPSKOM SPECIJALCU!

Vlada u Tirani reagovala je na razvoj događaja u susednoj Makeodniji, kako se navodi, neskrivenim pretnjama, ukazujući da bi razbuktavanje etničkog konflikta bilo razorno po Makedoniju i zahtevajući od Skoplja da se pobrine za bolja prava albanske manjine.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

U Albaniji se smatra mogućim da je makedonski šef vlade provocirao konflikt sa delovima albanske manjine kako bi osigurao svoju vlast, prenosi "Velt".

ZAŠTO ZAPADNI MEDIJI ĆUTE O NAPADU U MAKEDONIJI? Niko ne spominje da su rat počeli šiptarski TERORISTI!

List podseća da od februara traju demonstracije protiv premijera Nikole Gruevskog, čiju ostavku traži vođa opozuicije Zoran Zaev, od kada se saznalo za špijuniranje i nadgledanje 20.000 ljudi, među kojima su novinari, opozicionari i ambasadori.

Nemački dnevnik prenosi i da je šef srpske Vojno-bezbednosne agencije Petar Cvetković okrivio zapadne sile da podržavaju projekat Velike Albanije i rekao da je Beograd upozoravao makedonsko vođstvo na moguće napade militantnih Albanaca.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

INVAZIJA TERORISTA NA MAKEDONIJU: Najpotresnije fotke novog rata na Balkanu!

U Skoplju je Gruevski govorio o pobedi, tvrdeći da je policija, akcijom protiv jedne albanske grupe, sprečila ubistvo 8.000 ljudi, piše "Velt", ocenjujući da je to, očito, bilo veoma jako preterivanje i znak kako vlada u Skoplju želi situaciju da iskoristi za unutrašnjo-političke ciljeve.

Ukazujući da su Kosovo i Albanija za punu integraciju u Evropskoj uniji i da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU i Bugarska kao član EU, uvek imaju u vidu briselsku perspektivu, teza da je EU nezaobilazni faktor stabilnosti na Balkanu mogla bi u slučaju Makedonije biti više od jedne prazne fraze.

Sva trenutna dešavanja u Makedoniji možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MK

    12. maj 2015 | 15:54

    "Sumirajući bilans sukoba ovog vikenda “jedne albanske bande” sa makedonskom policijom u kome je poginulo ukupno 22 osobe i bilo više ranjenih, list nemacki piše..." Pazi, u Kumanovu "jedna albaska banda" a u Parizu teroristi napali redakciju Charli???

  • Stanko

    12. maj 2015 | 14:49

    Nemojte da pretite, Srbija ce pomoci Makedoniji

  • Srb

    12. maj 2015 | 16:29

    pa hajde evropooooo,osudi ovo sta cutite??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA