Što hitnije pokrenuti razgovore sa EU o SSP zbog poljoprivrede

- U poslednjih nekoliko meseci uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz EU u Srbiju porastao je šest puta, a samo je uvoz sira trapista porastao 300 odsto - kažu u SNP

  • 32

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović izjavio je danas da Ministarstvo poljoprivrede treba što hitnije da pokrene razgovore sa EU oko preispitivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kako bi se zaustavio nekontrolisan i prekomeran uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz evropskih zemalja na srpsko tržište.

- Sankcije između Brisela i Moskve naterale su proizvođače iz EU da viškove mleka i mlečnih proizvoda sa tržišta EU preusmeravaju na tržište Srbije - rekao je Popović za B92 i naglasio da ako Ministarstvo poljoprivrede hitno ne reaguje, "to preti da potpuno uništi domaće proizvođače mleka".

On je naglasio da Srbija ima pravo da traži preispitivanje SSP na osnovu više članova sporazuma (članovi 18, 32, 40 i 41), koji omogućavaju da se aktiviraju zaštitne mere protiv uvoza iz EU po "dampinškim" cenama.

- Zbog 15 puta većih subvencija maloprodajne cene mleka iz EU niže su od proizvođačkih cena u Srbiji - rekao je Popović.

On je naveo podatke koju pokazuju da je u poslednjih nekoliko meseci uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz EU u Srbiju porastao šest puta, a da je samo uvoz sira trapista porastao 300 odsto.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavoljub

    17. maj 2015 | 15:42

    Kako smo krenuli mi ćemo zbog evrope izgubiti sve od čega možemo da živimo i živećemo tako što zavisimo od drugih.

  • Aco

    17. maj 2015 | 15:33

    Ajde onda da ugasimo poljoprivredu kad se ništa ne radi da bi opstala. Bolje tako, bar bi ljudi znali na čemu su.

  • Goxy

    17. maj 2015 | 17:04

    Mislim normalno da će biti niže cene uvoznih stvari kad svi znamo kako se EU ophodni prema svojim poljoprivrednicima, a kako Srbija prema svojim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA