MAKEDONCI TVRDE: Teroristi iz Srbije ruše vlast u Makedoniji!

Organizacija Kanvas, bivši Otpor, u Makedoniji se prvi put pominje 2009. godine, prema navodima lista "Večer". Tada je preko makedonske grupe Forum, partnera fondacije američkog milijardera Džordža Soroša, organizovala obuke "Škola za aktivno građanstvo"

  • 28

Nekadašnji vođa Otpora, Srđa Popović i Srpski Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategije (Kanvas) rušili su vlast u Makedoniji, piše "Večer". Kanvas, koji ima iskustva u izvođenju državnih udara širom sveta, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) nalazi se na listi terorističkih organizacija.

UAE: Bivši “Otporaši“ - teroristi!

- Oni su iskoristili model nasilnih demonstracija i državnih udara, koje su plaćenici iz Otpora u Srbiji iskoristili za svrgavanje Slobodana Miloševića, a to nije nestalo sa njegovim padom. Naprotiv, to je postao podzeman politički biznis organizacije Kanvas, koja je pre deset godina nastala iz Otpora - piše "Večer".

Popovićeva organizacija u Makedoniji se prvi put pominje 2009. godine prema navodima tog lista. Tada je preko makedonske grupe Forum, partnera fondacije američkog milijardera Džordža Soroša, organizovala obuke.

- Obuke su nazvali "Škola za aktivno građanstvo", koja je dosad izbacila šest generacija aktivista. Finansijeri te škole su Soroš i USAID - piše "Večer".

Skopski dnevnik navodi da su aktivisti Škole prve demonstracije organizovali 2011. zbog ubistva Martina Neškovskog (22). Tada su građani protestovali dva meseca tražeći smenu vlade jer nije odmah uhapsila policajca koji je ubio Neškovskog.

Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

- Od tada aktivisti "Škole za aktivno građanstvo" stalno traže povod za organizaciju nenasilnih protesta, koji finansiraju SAD. Svi koji su dosad organizovani, pa i ovaj danas, imaju potpis Kanvasa - navodi se u članku.

"Večer" ističe da je Srđa Popović viđen u Skoplju u tri navrata u skorije vreme - krajem marta, krajem aprila i početkom maja. Međutim, on je za Informer demantovao da ima ikakve veze sa demonstracijama u Makedoniji, kako navode makedonski mediji.

- Cela priča o mojoj i umešanosti "Kanvasa" samo je jeftin senzacionalizam koji je apsolutno netačan. U vreme u kojem tvrde da sam bio u Makedoniji bio sam zapravo na drugom kraju sveta - u SAD. U Njujorku sam bio 22. aprila, a osam dana kasnije u Kolorado Springsu u sklopu predavanja na Koloradu koledžu - naveo je Popović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Makedonski dnevnik podseća da je Kanvas izvezao "mirne" revolucije u više od 30 zemalja sveta, među kojima su Gruzija, Libija, Egipat i Ukrajina, kao i da ruši one režime koji ne odgovaraju Vašingtonu. To dokazuju dokumenta koje je objavio Vikiliks je obelodanio i mejlove američke privatne obaveštajne agencije "Stratfor" koja navodi da je Srđa Popović bio njihov glavni čovek za kontakt u Srbiji. 

Saradnja Popovića i "Stratfora" počela je krajem 2007. godine, a on je američkim obaveštajcima dostavljao podatke i iz Gruzije, Ukrajine i svih zemalja u kojima je Kanvas učestvovao u revolucijama.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DJENERAL LENI

    19. maj 2015 | 10:50

    nisu teroristi iz SRBIJE vec teroristi iz USA taj SASA radi za organizaciju AMERICKU ostali su iz MAKEDONIJE... znaci USA rusi vlast

  • BeoGradjanin

    19. maj 2015 | 10:32

    Paaaa...obzirom da ruse legalno i legitimno izabrane vlasti u svetu, pa makar i nenasilno, mogli bi se zaista svrstati u ljude kojima je zabranjen ulazak u veliki broj zemalja...pa cak i u teroriste.

  • Joma

    19. maj 2015 | 11:15

    Finansira Soros!!!! Sve mi je jasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA