Ovo je jedina Srpkinja koja se našla na Forbsovoj listi najmoćnijih žena sveta!

Fibi Novaković ima američko državljanstvo, ali potiče iz Srbije. Diplomirala je na "Smit" koledžu u Masačusetsu, a godinama ima uspešnu karijeru

  • 2

Fibi Novaković, bivša oficirka CIA i jedna od najuspešnijih poslovnih žena sveta dospela je na 56. mesto "Forbsove" liste najmoćnijih žena sveta. Ona je ujedno i jedina žena srpskog porekla kojoj je to pošlo za rukom.

Fibi ima američko državljanstvo, ali potiče iz Srbije, a o tome svedoči srpsko prezime. Diplomirala je na "Smit" koledžu u Masačusetsu, a godinama ima uspešnu karijeru.

Postala je obaveštajac CIA, a kasnije i viši oficir u Ministarstvu odbrane SAD u Pentagonu. Nakon što je ostvarila sve što je želela na obaveštajnom polju, odlučila je i da započne biznis.

Zanimljivo je da Fibi neverovatan uspeh duguje jednom srpskom advokatu iz Čikaga, Nikoli Čabraji. On se na poziciji generalnog direktora"Dženeral dajnamiksa" nalazio od 1997. godine. Nikola Čabraja je Novakovićevu preporučio ovoj kompaniji. Inače, Nikola je većinski akcionar ove ogromne i profitabilne kompanije.

Zato je 2001. godine iz Ministrastva prešla u kompaniju "Dženeral dajnamiks", koja se bavi vojnom i avio-industrijom, kao i svemirskom tehnologijom.

Printskrin: Youtube / Gulfstream Announces Printskrin: Youtube / Gulfstream Announces

Budući da se radi o ogromnoj kompaniji, koja zauzima peto mesto u svetu kada je reč o vojnoj industriji, Fibina primanja su od početka bila velika. Ali tek kasnije su došle sumanute cifre, zbog kojih se odavno nalazi na listama najuspešnijih poslovnih žena.

Ona je od januara 2014. godine na mestu generalnog direktora te kompanije, a samo 2012. godine je zaradila 6.887.772 dolara. Prošle godine je, kao direktorka, zaradila sakoro 19 miliona, zbog čega je sada zauzela 56, za razliku od prošlogodišnje 65. pozicije.

Pod vođstvom ove neustrašive bisnismenke srpskog porekla, kompanija je porasla za 6.5 posto, a Novakovićeva i pored brojnih obaveza stiže da se aktivno bavi humanitarnim radom. Angažovana je u fondaciji "Medalje časti".

Fibi se nalazi na šestom mestu najplaćenijih generalnih direktorki na svetu. Trudi se da svoj privatni život drži podalje od javnosti, pa je poznato samo da je srećno udata, iako je odlučila da zadrži svoje srpsko prezime.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Divljačina

    27. maj 2015 | 18:46

    Dajte gospodji platu od 500 evra i pozovite je kod nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA