RUSKA DOMINACIJA: Zvanično PRVI u svetu po proizvodnji nafte

Proizvodnja u Rusiji se pokazala prilično otporna na pad cena i u narednih godinu-dve zemlja neće imati problema sa održavanjem proizvodnje

  • 23

Rusija je u maju proizvela 45,29 miliona tona nafte, 1,6 odsto više nego u istom mesecu 2014. godine, i sa prosečnom dnevnom prozvodnjom od 10,708 miliona barela izbila je na prvo mestu u svetu, pretekavši Saudijsku Arabiju.

ZAŠTO PUTIN NE MOŽE DA BUDE NAJJAČI VLADAR NA SVETU: Ovo su 3 NAJVEĆE PREPREKE!

Prema podacima Centralne dispečerske uprave Toplotno energetskog kompleksa Rusije, to je niže od postsovjetskog rekorda postavljenog u januaru ove godine koji iznosi 10,713 miliona barela dnevno, preneo je Finmarket.ru.

Saudijska Arabija, drugi po veličini proizvođač nafte u svetu i najveći u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), u maju je proizvodila u proseku 10,25 miliona barela dnevno.

Foto: AP / Tanjug Foto: AP / Tanjug

Proizvodnja u Rusiji se pokazala prilično otporna na pad cena i u narednih godinu-dve zemlja neće imati problema sa održavanjem proizvodnje, rekao je agenciji Blumberg stručnjak Oksfordskog instituta ze energetske studije, Džejms Henderson, specijalizovan za rusku naftnu industriju.

Analitičar Blumberga za naftu i gas, Džulian Li, ukazuje da proizvodnja u Rusiji raste zbog povećane proizvodnje kondenzata gasa i visokokvalitetne lake nafte.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan B.

    2. jun 2015 | 16:03

    Zivela Rusija!!!

  • топлистанадреалиста

    2. jun 2015 | 16:58

    Западњаци се мало заиграли, пукли санкције Русима и оборили цијену нафте на пумпама и сами себи направили губитак и глупост!!! Док цијене расту по "западним" пумпама, сад треба Руси да спусте цијену нафте главним купцима, Кини и Индији!!! Треба да пукне долар, а кренуо је лаганини! :-)

  • Peca

    2. jun 2015 | 20:36

    Sta mi od toga imamo poklonili im NIS a oni nama Bratski prodaju Gas po najskupljoj ceni u regionu,iscrpeli nam i ono malo sirove nafte za bednu rudnu rentu od 3% oni u NIS sem 400.miliona e nisu ulozili ni 1 evro,znam jer radim u NIS novo postrojenje u Rafineriji u Pancevu NIS digao kredit a oni garant da ce NIS to da vrati a o otpustanju preko 7000.Radnika i preko 15000. Tuzbi istih protiv NIS niko nesme ni rec da napise sad su otpustili Invalide rada Samohrane Majke i Ratne veterane svaka im cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA