PAPA FRANJA STIGAO U SARAJEVO: Uz najveće počasti dočekan na sarajevskom aerodromu! (FOTO) (VIDEO)

Na aerodromu su ga uz najveće počasti i crveni tepih dočekali kardinal nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić, hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović i apostolski nuncij Luiđi Pežuto

  • 53

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, doputovao je jutros u Sarajevo, čime je otpočela njegova državnička i pastoralna poseta Bosni i Hercegovini pod motom "Mir vama", tokom koje će preneti poruku mira, suživota, dijaloga i međusobnog razumevanja.

DA LI ĆE UJEDINITI BIVŠU JUGU? Zašto je papa izabrao da dođe baš u Sarajevo? (VIDEO)

Na sarajevskom aerodromu papu je dočekala višeclana delegacija koju su predvodili hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Luiđi Pežuto.

Papi Franji je priređen svečani doček, uz crveni tepih i vojne počasti, javljaju loklani mediji.

(UŽIVO) PAPA U POSETI SARAJEVU: Počela Sveta misa na Koševu (FOTO) (LIVESTREAM)

Poseta šefa vatikanske države bosanskohercegovačkoj prestonicu najveći događaj u godini kada se navršavaju dve decenije od Dejtonskog sporazuma.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

PAPU DOČEKALI I KINEZI: A evo koliko sve to košta (FOTO) (VIDEO)

Treći papinski pohod BiH, pod motom "Mir vama" ujedno je prva takva poseta koja ima i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci.

PAPA PRIREDIO IZNENAĐENJE: Pozdravio se sa 140 dece i slušao devojčicu kako peva!

Sarajevo, koje je već danima u znaku papine posete spremno je da ugosti visokog gosta, na hiljade vernika već je ispunilo tribine i teren stadiona Koševo, gđe biti održan centralni događaja - sveta misa oko 10.40 sati, pre koje će čuvenim papamobilom proći atletskom stazom i pozdraviti sve vernike.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će misi prisustvovati oko 65.000 vernika i hodočasnika iz svih zemlja regiona, ali i šire.

PAPIN VAPAJ IZ SARAJEVA: Da rata više nikad ne bude! (FOTO)

Mere sigurnosti su na najvišem nivou, i oko stadionica raspoređen je veliki broj policajaca i službi bezbednosti, javljaju lokalni mediji.

NA KOŠEVU NI IGLA NEMA GDE DA PADNE: 70.000 ljudi čeka papu Franju (FOTO)

Već od sedam časova, sarajevske ulice na glavnoj trasi kretanja pape su blokirane i saobraćaj se odvijati po posebnom režimu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sve vezano za događaj u koji je, prema preliminarnim procenama, do sada utrošeno oko dva miliona konvertibilnih maraka (milion evra) do tančina je isplanirano.

Nakon dočeka na sarajevskom aerodromu, papu će u zgradi Predsedništva BiH, ispred koje je postavljen crveni tepih dočekati državni vrh.

CELO KOŠEVO, TRI PUTA: Papo, mi te volimo! (VIDEO)

Poglavar Rimokatoličke crkve najpre će se obratiti državnim vlastima, a potom uputiti na Koševu, gde ga čekaju vernici sa ovog podneblja.

Foro: Tanjug/AP Foro: Tanjug/AP

Jedan od glavnih momenata posete, koja će trajati desetak sati, biće popodne kada je zakazan međuverski sastanak na kojem će papa razgovarati s predstavnicima katoličke, pravoslavne, muslimanske i jevrejske vere.

SKROMNI PAPA: Nije se vozio ni mercedesom, ni BMW-om, već...

Zvaničnici iz verskog života mesecima unazad apeluju da ovu posetu, kao centar interesovanja svetske javnosti, treba vešto politički iskoristiti, kako bi BiH poslala poruku pomirljive i perspektivne sredine, sa evropskom perspektivom.

FOTO-UBOD: Papa blagoslovio i pojubio bebu na putu do Koševa

Pogledajte video:

YouTube / vatican

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teodor

    6. jun 2015 | 09:29

    Daj Boze mira na ovim podrucjima

  • Tanja

    6. jun 2015 | 09:30

    Vazi. Samo da ne dolazi u Srbiju!

  • Nikolas

    6. jun 2015 | 09:35

    PAPA FRANJA STIGAO U SARAJEVO SA PORUKAMA MIRA -CUVA GA 10HILJADA POLICAJACA I VOJSKE I KAO DA JE OPSADNO STANJE !!! STA BI BILO DA JE STIGAO SA DRUGACIJIM PORUKAMA NA BALKAN ? !!! NAROD TREBA DA DOPRINESE POMIRENJU KAKO NEBI OSTALI CRNA RUPA U EVROPI !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA