ZABRANJUJU NAM DA UNESEMO LEKOVE: Da li Hrvati maltretiraju Srbe na granici bez razloga?

- Ponavljam još jednom, nisam nacionalista niti mrzim ljude druge nacije i vere. Poštujem i državu Hrvatsku i njene stanovnike, i sam imam mnogo prijatelja Hrvata. Svi smo ljudi, što je na kraju jedino bitno. Ali ovde je u pitanju čist slučaj torture nad ljudima druge nacionalnosti - istakao je mladi muškarac iz BiH

  • 89

Roditelji mladića (24) iz Trna kod Laktaša u BiH (ime poznato redakciji) imali su neprijatno iskustvo na granici sa Hrvatskom, kada su im oduzeti lekovi koji su im neophodni u svakom trenutku. Oni lekove nisu smeli da unesu u susednu državu, prema rečima nadležnih. Mladić je zato odlučio da se obrati redakciji Telegrafa i ispriča svoju priču.

Naime, njegovi roditelji su krenuli na odmor u Trebinje, ali su isplanirali da svrate i do Splita na jednodnevni izlet u kom nisu bili 30 godina. On ističe da su njegovi roditelji ozbiljni ljudi koji su uspešni u svojim zanimanjima, ali da želi da sakrije njihov kao i svoj identitet zbog potencijalnih problema koje bi mogla da prouzrokuje novonastala situacija.

S obzirom na to da je njegov otac ranije imao zdravstvenih problema, prinuđen je da pije određene lekove koji su mu lekari prepisali. Na putovanje je poneo dve kutije originalnog pakovanja sa po jednom tablom tableta. Obavezna terapija uz lekarsku preporuku obuhvata antiepileptik i sedativ (tačna vrsta lekova poznata redakciji), koji je ovaj par poneo na svoj odmor.

Foto-ilustracija: Profimedia/ World Travel Library Foto-ilustracija: Profimedia/ World Travel Library

Međutim, na hrvatskoj granici su ih zaustavili i detaljno pretresli vozilo i prtljag. Pronašli su lekove u maloj ručnoj torbi, a zatim ih nazivali "opijatima i zabranjenim supstancama". Tražili su čak i recept za njih, iako je nemoguće imati u istom trenutku medicinski dokument i lek, jer se drugi dobija u zamenu za prvi, kao što je poznato svima.

Tokom incidenta koji se dogodio 9. juna, nazivali su roditelje ovog mladića počiniocima krivičnog dela i napisali im kaznu u iznosu od 700 kuna, što je oko 11.000 dinara. Par tvrdi da su im pretili rečima "da se tako nešto ne sme unositi u državu Hrvatsku".

Posle neprijatnosti koju su doživeli, odlučili su da se vrate. Nastavili su kroz BiH do Trebinja, kako tvrdi njihov sin za Telegraf.

- I šta čovek tu da uradi? Da ide na odmor bez obavezne terapije, i rizikuje pogoršanje zdravstvenog stanja? Samo zbog inata, zadrtosti i animoziteta tamo nekog službenika prema ljudima druge nacionalnosti, uz dužno poštovanje svih pripadnika policije i granične službe - istakao je on.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Muškarac koji se obratio našoj redakciji kako bi njegovu priču ipak neko poslušao i obratio pažnju, želeo je da ostane anoniman kako ne bi imao probleme na graničnim prelazima, a naročito na granici sa susednom Hrvatskom. Takođe, štiti identitet i svog oca koji je uspešan polovni čovek u Banjaluci i ne želi da ga na ovaj način eksponira i ističe "da se ne plaši lično nikoga ali da ne želi da se njihova imena provlače javno".

- Ponavljam još jednom, nisam nacionalista niti mrzim ljude druge nacije i vere. Poštujem i državu Hrvatsku i njene stanovnike, i sam imam mnogo prijatelja Hrvata. Svi smo ljudi, što je na kraju jedino bitno. Ali ovde je u pitanju čist slučaj torture nad ljudima druge nacionalnosti. Ovim želim samo da obavestim javnost koliko smo, u stvari, dobrodošli u Hrvatsku - dodao je.

Mladić iz Trna smatra da je u pitanju diskriminacija, svestan da situaciju posmatra i proživljava subjektivno. Dodaje da ovo nije prvi put da su njegovi roditelji išli negde i poneli lekove sa sobom, ali jeste prvi put da im se ovako nešto dogodi.

KAKVE LEKOVE ZAPRAVO SMETE DA UNESETE U HRVATSKU:

Na sajtu Uprave carine Republike Srbije piše da je "unošenje gotovih lekova u Hrvatsku za lične potrebe putnika moguće u količinama potrebnim najviše za lečenje do mesec dana (uz uslov da su odobreni od strane nadležnih organa zemlje proizvođača) i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrda lekara)".

"Unošenje lekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za lečenje do najviše 5 dana, i to takođe uz posedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizilazi neophodnost uzimanja navedenog leka (fotokopije recepta za lek, prepis istorije bolesti ili overena potvrda lekara). Ako se radi o osobama koje su na supstitucionalnoj terapiji bolesti zavisnosti odnosno terapiji malignih bolesti, količina leka može biti za 15 dana lične upotrebe", stoji dalje u saopštenju za putnike.

Carinska uprava Republike Hrvatske još nije odgovorila na pitanja Telegrafa o ovom incidentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    12. jun 2015 | 16:23

    To sto Hrvati rade nama na granici nije nista sta nam rade Madjari i to vec 25g.Od izivljavanja do ponizavanja !Gidinama trpimo Madjarsku torturu na granici i nikome nista !Niko nikad nije spominjao ,ajde napisite svi koji ste ikad presli Madjare kako ste prosli ?

  • Ljilja

    12. jun 2015 | 14:51

    E zato neće mene Hrvatska videti....nerazumem zašto Srbi hrle tamo na more.....ma ostaviću novac u svojoj državi a imamo toliko lepota....

  • Pop

    12. jun 2015 | 16:10

    Da ne biste mozda i lekara da vodim sa sobom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA