NOVA PRESUDA ZA "KONTRAST": Vlasniku diskoteke smanjena kazna zatvora!

Presuda okrivljenom Alojzu Ganiću je preinačena samo u delu odluke o krivičnim sankcijama

  • 0

Nakon održane javne sednice u prisustvu okrivljenih Alojza Ganića, Slaviše Stanišića, Dejana Ratkovića i Miroslava Papuga i njihovih branilaca, Apelacioni sud u Novom Sadu je doneo presudu u predmetu povodom događaja u diskoteci "Kontrast“ u Novom Sadu.

Pomen žrtvama tragičnog požara u "Kontrastu" (FOTO)

Presuda je preinačena samo u delu odluke o krivičnim sankcijama i to tako što je okrivljenom Alojzu Ganiću zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti umesto na kaznu zatvora u trajanju od pet godina koliko je izrekao prvostepeni sud, osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Presuda Višeg suda u Novom Sadu je preinačena samo u delu odluke o krivičnim sankcijama i to tako što je okrivljenom Alojzu Ganiću zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti umesto na kaznu zatvora u trajanju od pet godina koliko je izrekao prvostepeni sud, osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine - stoji u saopštenju Apelacionog suda.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Slaviši Stanišiću ostala je kazna od devet godina zatvora,s tiom štoje na zahtev Višeg javnog tužioca izrećena i mera bezbednosti zabrana vršenja ugostiteljske delatnosti u trajanju od tri godine, koja će se računati od pravosnažnosti presude s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vreme trajanja mere.

Sud je našao da bi dalje vršenje te delatnosti bilo opasno od strane njega, jer je utvrđeno da je od strane tog okrivljenog napravljen veći broj propusta u vezi sa obavljanjem ugostiteljske delatnosti a koje se sastoje u neprimenjivanju više propisa što je dovelo do posledice – kaže se u saopštenju.

U preostalom delu, drugostepeni sud je odbio kao neosnovane žalbe VJT, okrivljenih lično i njihovih branilaca pa je potvrdio presudu Višeg suda u Novom Sadu, kojom je okrivljeni Dejan Ratković oglašen krivim zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, a okrivljeni Miroslav Papuga zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Foto: Tanjug/Irfan ličina Foto: Tanjug/Irfan ličina

Svim okrivljenima se u izrečene kazne zatvora uračunava vreme provedeno u pritvoru počev od 1. aprila 2012. godine, a okrivljenom Papuga Miroslavu od 2. aprila 2012.god. kada su lišeni slobode pa do 23. juna 2014.god.

- Suprotno žalbama odbrane, prvostepena presuda nije zahvaćena apsolutno bitnim povredama krivičnog postupka, te da je pravilno utvrđeno da su svi okrivljeni bili svesni da usled njihovih postupanja, može doći do opasnosti za život i telo ljudi pa su na to pristali, a da su u odnosu na težu posledicu postupali sa svesnim nehatom, odnosno da su olako držali da posledica u vidu smrti više lica neće nastupiti ili da će je moći sprečiti - stoji u obrazloženju Apelacionog suda.

Kako se dalje navodi, sud nalazi da je utvrđeno da u dužem vremenskom periodu nije postupano u skladu sa propisima u vezi sa protivpožarnom zaštitom i obezbeđivanjem uslova za bezbedno obavljanje delatnosti te da je to dovelo do toga da dođe do izbijanja požara i njegovog rasplamsavanja, iako je kod svih okrivljenih postojala svest o činjenici da se radi o mestu gde se okuplja veći broj ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA