DA LI VERUJETE DA JE OVAJ RAJ U SRBIJI? I to bliže nego što mislite! (FOTO)

Novi Pazar, mesto gde se spajaju istok i zapad, tradicionalna i savremena arhitektura, stara je srpska prestonica, a čelnici grada sada tamo žele da ukomponuju i novu, modernu sliku plaže na Ribarićima

  • 0

Arhitekte Nermin Bogućanin i Elvir Hamidović iz Novog Pazara, oduševljeni su ljudima u Boru i nacionalnim miljeom tog grada, a promovisali su i predlog dva rukovodstva o bratimljenju ovih gradova. Oni će uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva turizma pronaći sredstva da i na jezeru Ribarići naprave nešto slično poput onog što su videli na Borskom jezeru.

- Imamo veliko jezero Ribariće koje je 20 kilometara udaljeno od Novog Pazara, pa želimo da omogućimo Novopazarcima da uživaju u čarima prirodnih lepota i vodi jezera. Iskoristićemo sve savete i iskustva koja su nam preneli Borani, prilagoditi našem terenu, a kasnije ćemo, uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva turizma, pronaći sredstva da i na Ribarićima napravimo nešto slično poput ovog što smo videli na Borskom jezeru - poručili su oni.

Ideja Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva o promovisanju domaćeg turizma dovela je 15. juna čelnike grada Novog Pazara u Bor i na Borsko jezero. Dvojica diplomiranih inženjera arhitekture Nermin Bogućanin, inače član Gradskog veća u Novom Pazaru, i glavni gradski urbanista Elvir Hamidović čuli su dosta o Boru i njegovom jezeru, malo se raspitivali i rešili da dođu, pogledaju i, uz odobrenje domaćina, "ukradu" arhitektonska rešenja koja su videli na istoku Srbije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Primenili bi ih prilikom uređenja glavne plaže velikog jezera Gazivode, odnosno jednog njegovog dela koje pripada Novom Pazaru, a zove se Ribariće.

- Rukovodstvo Novog Pazara nedavno je odlučilo da napravi i uredi jednu gradsku plažu na jezeru Ribariće. Čuvši da je na Borskom jezeru sve urađeno veoma lepo, odlučili smo da dođemo i pogledamo. Najavili smo se čelnicima Opštine Bor i RTB-a, došli i – oduševili se! Ne znam šta bih izdvojio i mogao da kažem da mi se najviše dopada jer je sve prelepo: i hotel, i priroda, i čiste obale, i kamp, i prostor za izletnike sa roštiljem u prirodi – sve! - kažu član Gradskog veća Novog Pazara Nermin Bogućanin, pa dodaje:

- Mi isto imamo veliko jezero koje je 20-ak kilometara udaljeno od Novog Pazara i želimo da omogućimo Novopazarcima da uživaju u čarima prirodnih lepota Ribarića. Iskoristićemo sve savete i iskustva koja su nam preneli Borani, prilagoditi našem terenu, a kasnije ćemo, nadam se, uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva turizma, iznaći sredstva da i na Ribarićima napravimo nešto slično poput ovoga što smo videli na Borskom jezeru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Novi Pazar, mesto gde se spajaju istok i zapad, tradicionalna i savremena arhitektura, stara je srpska prestonica, a čelnici grada, po rečima glavnog urbaniste Elvira Hamidovića, sada tamo žele da ukomponuju i novu, modernu sliku plaže na Ribarićima.

– Arhitekte nikada nisu zadovoljne onim što se ima i već je viđeno. Uvek želimo više, bolje, lepše. Pa, tako, iako smo, opčinjeni čarima Borskog jezera i impresivnim hotelom, želimo da Ribariće izgledaju još bolje – kaže Hamidović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gosti iz Novog Pazara su, kako sami rekoše, posebno oduševljeni ljudima u Boru i nacionalnim miljeom ovog grada.

Saznali smo da u Boru zajedno i složno živi 27 nacionalnosti, a slično je i u Novom Pazaru. Otuda i ne čudi predlog dvaju rukovodstava ovih gradova o bratimljenju, ali ne samo „na papiru“. Siguran sam da će bratsko spajanje Bora i Novog Pazara dati pozitivne efekte i u razvoju privrede, turizma, pa i obrazovanja, pošto želimo da ovde dovedemo našu decu, ali i da mi ugostimo najmlađe Borane na raznim svečanostima i priredbama koje su jedinstvene u Novom Pazaru – istakao je Bogućanin.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na Borskom jezeru, svojim položajem i arhitektonskim rešenjem, dominira hotel “Jezero”. Nalazi se na samoj obali, ima četiri zvezdice i vlasništvo je Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Posle više od decenije propadanja, renoviran je 2012. godine i otvoren za turiste kao moderan hotelski kompleks koji se prostire na više od 14 hiljada kvadratnih metara.

Ima 111 moderno opremljenih soba i apartmana, a pored smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta, gostima su na raspolaganju bazen, automatska kuglana, sale za stoni tenis, bilijar i šah, trim-kabinet i spoljni tereni za fudbal, košarku, rukomet, odbojku i ostale sportove. Mnoštvu zabavnih sadržaja dodajmo: spa i velnes centar, američku kuglanu sa barom i fitnes centrom, stolove za bilijar i snuker, slanu sobu, salon za masažu, teretanu, bazen sa đakuzijem, saune, salu za skvoš, pontonske bazene.

Sa Borskog jezera lako se stiže do Crnog vrha, a sa te planine vidi se čitava oblast Borskog jezera. Prijatna klima, bujno zelenilo u letnjim mesecima, čist planinski vazduh i duboki snežni pokrivač koji se zadržava i do kraja maja, čine ovu planinu atraktvinom tokom cele godine.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA