U Srbiju stigao bestseler književnice koju zovu ŽENSKI MURAKAMI!

Roman "Priča za biće vremena" se bavi šesnaestogodišnjom Tokijkom Nao, koja je zaključila da postoji samo jedan način bekstva od neizdržive usamljenosti i školskih siledžija, ali pre nego što sve okonča, htela bi da ostavi zapis o životu svoje prababe, zen-budističke monahinje

  • 0

Drugo izdanje romana "Priča za biće vremena" autorke Rut Ozeki, jedne od najautentičnijih savremenih spisateljica, čije delo publika i kritika često porede sa delom Harukija Murakamija, uskoro se pojavljuje u našim knjižarama.

- Biće vremena je neko ko bitiše u vremenu, a to ste vi, i ja, i svako ko je postojao, postoji, ili će postojati. Inače, trenutno sedim u kafiću s francuskim sobaricama u Gradu elektrike Akiba, slušam tužnu šansonu koja svira u nekom trenutku vaše prošlosti, a to je moja sadašnjost, pišem ovo i razmišljam o vama, tamo negde u mojoj budućnosti. A ako čitate, onda možda i vi razmišljate o meni. Vi razmišljate o meni. Ja razmišljam o vama. Ko ste i šta radite? - stoji u kratkom opisu romana.

Autorka Rut Ozeki je kanadsko-američka književnica, sinaesta i zen-budistička sveštenica. Pre nego što se posvetila pisanju, više od deset godina je radila na televiziji i u medijima, i snimila je nekoliko filmova u nezavisnoj produkciji. Rodila se u Nju Hejvenu u Konektikatu (SAD), od oca Amerikanca i majke Japanke, i tamo je i odrasla.

Studirala je englesku i azijsku književnost na Smit koledžu. Juna 2010. godine dobila je zvanje zen-budističke sveštenice. Živi u Britanskoj Kolumbiji i Njujorku, a sada živi u Britanskoj Kolumbiji i Njujorku.

Roman "Priča za biće vremena" se bavi šesnaestogodišnjom Tokijkom Nao, koja je zaključila da postoji samo jedan način bekstva od neizdržive usamljenosti i školskih siledžija, ali pre nego što sve okonča, htela bi da ostavi zapis o životu svoje prababe, zen-budističke monahinje. Jedinu utehu predstavlja joj pisanje tog dnevnika, kojim će uticati na nečiji život, više nego što može i da zamisli.

Foto: Promo Foto: Promo

Na zabačenom ostrvu na drugoj strani Tihog oekana, spisateljica Rut nalazi na plaži helou kiti koferčić koji je dospeo u more verovatno tokom razornog cunamija 2011. godine. Dok polako razotkriva tajnu njegovog sadržaja, Rut se otiskuje u prošlost, ka Naoinoj drami s tajanstvenim završetkom, ali i u sopstvenu budućnost.

Prepun prepoznatljivog humora Ozekijeve, roman "Priča za biće vremena" zadire u samu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventira i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti. Naišao je na odlične kritike, a možda ga najbolje opisuje sledeći komentar:

- Majstorski satkano. preplićući japanski jezik i događaje iz Drugog svetskog rata, pop kulturu i Prusta, zen-budizam i kvantnu fiziku, Ozeki naizmenično igra uloge dveju žena kako bi iznedrila očaravajuću pripovest - O, The Oprah Magazine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA