HRVATSKA IZBACUJE IZ ZEMLJE MAJKU SA TRI ĆERKE: I to zbog toga što se UDALA KASNO! (FOTO)

Deca iz škole i učiteljica su se od devojčica oprostili u suzama, ali i sa nadom da Teodora (14), Lidija (12) i Maša (8) ne odlaze iz njihovih života sa kartom u jednom smeru

  • 32

Mišel Radaković (41) iz Pule i Zorica (36) iz Petrovaradina izabrali su Hrvatsku za svoje prvo, zajedničko putovanje, ali kasnije i za mesto stanovanja. Međutim, prema tamošnijm vlastima i zakonima, oni su se venčali 15 dana nakon što je njoj istekla turistička viza, tako da se Zorica i dalje smatra strancem koji u Hrvatskoj nelegalno boravi sto i nešto dana. Sada njoj i njenim ćerkama preti deportacija.

Lokalni čelnici su tada majci troje dece velikodušno ponudili posao na Plitvicama, platu od 800 evra i dečje dodatke, te je ona, iskreno ganuta dobrotom ličkih domaćina, dala otkaz na poslu u Novom Sadu i s decom se preselila u Jošane. Devojčice su bile presrećne iako su bile udaljene od civilizacije, u maloj kući bez struje i vode. U septembru su krenule u školu sa svojim vršnjacima, a Mišel i Zorica su se u novembru venčali u Gospiću i sve je obećavalo bolji i srećniji život u zemlji članici EU. Ali, medeni mesec brzo je prošao, a idila se pretvorila u noćnu moru.

- Kada smo mu se ponovo javili, zamenik načelnika je "okrenuo ploču" te nam je rekao da od posla nema ništa jer je Zorica strankinja, a tri meseca nakon venčanja, poput lavine su nas zasuli i drugi problemi. Naime, u policiji su nam rekli da je sklapanjem braka sa mnom, kao hrvatskim državljaninom Zoričin status je rešen te da više ništa, po tom pitanju, ne treba da preduzmemo, osim da rešimo papire sa biološkim ocem dece. Ali, ispostavilo se da stvari ni izbliza nisu tako jednostavne. Brak smo navodno sklopili prekasno, jer smo se venčali 15 dana nakon što je njoj istekla turistička viza. Rekli su mi da je, bez obzira na venčanje, Zorica i dalje stranac te da u Hrvatskoj nelegalno boravi sto i nešto dana, zbog čega sam dobio kaznu za prikrivanje stranaca od 23.000 kuna. Kako mogu prikrivati stranca, pa to je moja supruga, a deca su prijavljena od prvog dana i idu u školu s drugom decom, nisu skrivena u pećini. U petak je Zorica dobila poziv da se javi policiji gde joj je rečeno da do srede, 17. juna, mora s decom da napusti teritoriju Republike Hrvatske. Ukoliko to ne učini dobrovoljno, deca i ona će biti deportovani i dobiće zabranu povratka u Hrvatsku na 3 do 5 godina - kaže Mišel Radaković.

Foto: vesti-online.com/Marko Roknić Foto: vesti-online.com/Marko Roknić

- Dragi moji prijatelji u Novom Sadu, ....MOLIM VAS; POMOZITE; HITNO; NAJHITNIJE! Dakle, luda priča iz naših državica. Žena je, s troje dece, ostavila posao u Novom Sadu, došla za ljubavlju u Liku, venčala se. Deca vole očuha, on njih. Ali, problemi! Majci je obećan posao, ali se sve povuklo jer je strankinja. U nemilosti su socijalne pomoći, policije... Oazu mira devojčice pronalaze u školi gde im se pruža prijateljstvo i ljubav. Pomaže se koliko god se može, ali deportacija stalno visi nad glavom. U petak su roditelji pozvani u policijsku stanicu i rečeno im je da, majka i devojčice, do srede moraju napustiti RH. Moći će da se vrate oko 20. septembra. Ako ih isprati policija, u Hrvatsku će moći tek nakon nekoliko godina.

Najstarija, Teodora, završava 8. razred, moja Lidija je danas plakala i dugo me grlila na hodniku, ali bude li imala sreće, ona će se na jesen vratiti k nama. Mala Maša je dete s teškim zdravstvenim problemima, danas mi je rekla da se sutra nećemo videti jer mora na put. Vraćaju se, samo ne znam gde. Deo kuće, u kojem su živeli pomažući nekoj baki, nakon njihovog odlaska u bolji život, dodeljen je drugima. Kako sve deluje na porodicu dokazuje da je mama imala spontani pobačaj. Oni nisu raspikuće, neradnici, veže ih ljubav - sve zajedno. Mama mi je poručila da će nabaviti neku karticu za mobilni telefon kada dođe u Novi Sad i da će mi se javiti. A ja mili moji, molim vas.

Toliko ste puta pokazali svoje veliko srce. Možete li skupiti nešto hrane da imaju za početak - hleba, mleka, riže, testa- da se izbegne glad. Naravno, dala sam im novca koliko god sam mogla, ali u ovim našim uslovima znam da je to, verovatno, jedva dovoljno za put. Molim vas, molim vas, molim vas...ne okrećite glavu. Pokušajte da skupite nešto hrane, a ju ću vam javiti kome da dostavite. Verujte, opet će se učiniti delo za dušu.

Foto: vesti-online.com/Marko Roknić Foto: vesti-online.com/Marko Roknić

Meni ostaje da, odavde, pokušam da pošaljem pisma i mejlove svim, j*****, političarima koji, valjda, nikada ne gledaju deci u oči. POMOĆ, MOLIM VAS, za moje drage devojčice i jednu nesrećnu, divnu ženu! - napisala je na svom Fejsk profilu učiteljica Đurđica koja je dvema devojčicama predavala hrvatski jezik.

Deca iz škole i učiteljica su se od devojčica oprostili u suzama, ali i sa nadom da Teodora (14), Lidija (12) i Maša (8) ne odlaze iz njihovih života sa kartom u jednom smeru.

Da bi se majka i devojčice vratile u Liku, koju su u ovih nekoliko meseci zavolele svim srcem, potrebno je, u samo 90 dana, ispuniti čitav niz uslova. Kako bi mogao da garantuje da može da ih izdržava, Mišelu su rekli da mora bar dva meseca biti zaposlen i primati platu od najmanje 4.700 kuna, što je u tom slabo razvijenom kraju nemoguća misija. Rešiti treba i zdravstveno osiguranje, dobiti saglasnost oca devojčica da mogu da žive s majkom u drugoj državi, kao i saglasnost Mišelove majke da mogu stanovati u kući koja je delom u njenom vlasništvu.

- Mi bismo vrlo rado pomogli kada bismo znali kako s obzirom da je sve vezano uz postupanje MUP-a. O samom slučaju se ne možemo izjasniti jer je to pitanje Zakona o strancima koji nije naša ingerencija. Nadam se da se ipak može pronaći nekakav kompromis u ovom slučaju jer propust nije učinjen s namerom i porodica u Hrvatskoj ne ostvaruje nezakonsku dobit i slično, došli su tu samo kako bi živeli. Birokratija je neumoljiva, no ono što možemo učiniti je da se obratimo direktno ministru policije i da zamolimo da se u ovom slučaju stvari malo "olabave", a svakako ćemo kontaktirati i direktora tamošnjeg Centra za socijalnu pomoć - rekao je, vidno dirnut ovim slučajem, Tihomir Ivka iz kabineta ministarke Opačić u Ministarstvu socijalne politike i mladih u Hrvatskoj.

(Telegraf.rs/ Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NDH2

    17. jun 2015 | 14:08

    Problem je u tome sto je SRPKINJA

  • Isko

    17. jun 2015 | 14:18

    Zakoni su oštri po tom pitanju i u Srbiji i ima dosta sličnih primera. Nažalost moraju se poštovati, trebalo je da se bolje informišu.

  • Decko

    17. jun 2015 | 13:58

    Zao mi je njih ali zakoni se moraju svuda postovati, u EU zemljama je tako. Da su se raspitali pre pocetka toga svega nebi se nasli u ovoj situaciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA