GRČKA KLIZI U KATASTROFU: Završen razgovor Ciprasa i kreditora - dogovora NEMA!

- Gotovi smo za danas. Institucije i Grčka nastavljaju da rade. Evrogrupa će se ponovo sastati, ali ne danas. Novi sastanak biće održan u predstojećim danima - napisao je je finski ministar finansija Aleksander Stub na Tviteru nakon sastanka u Briselu

  • 10

Vanredni razgovori grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i međunarodnih kreditora okončani su danas bez dogovora o rešavanju problema otplate grčkog duga, rekli su zvaničnici.

DA LI ĆE CIPRAS USPETI DA IZVUČE GRČKU? Evropska unija postavila ulitmatum!

- Gotovi smo za danas. Institucije i Grčka nastavljaju da rade. Evrogrupa će se ponovo sastati, ali ne danas. Novi sastanak biće održan u predstojećim danima - napisao je je finski ministar finansija Aleksander Stub na Tviteru nakon sastanka u Briselu, koji je trebalo da urodi planom o kom bi lideri EU razgovarali na samitu koji će biti održan kasnije danas.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas saopštio da očekuje da će Grčka otplatiti 1,6 milijardi evra duga 30. juna.

- Priča o bankrotu je spekulacija, očekujemo uplatu na vreme i to je ono što su grčke vlasti javno rekle - rekao je portparol MMF Geri Rajs, negirajući da je fond zauzeo stav "uzmite ili ostavite" u pogledu novih uslova neophodnih za otključavanje tranše kredita pomoći Grčkoj. Cipras je izjavio da je uveren u postizanje kompromisa sa kreditorima, uprkos teškim i dugotrajnim pregovorima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas, na sastanku lidera evropskih centralno-desničarskih partija uoči samita EU, izjavila da sporazum sa Grčkom mora biti postignut pre otvaranja finansijskih tržišta u ponedeljak, rekli su za Rojters izvori iz Brisela.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Merkelova je takođe poručila da Nemačka neće dozvoliti da je Grčka ucenjuje, navode izvori.  Ciprasu je bio dat ultimatum da do jutra predstavi prihvatljiv plan provođenja reformi, da bi njegova zemlja dobila finansijsku pomoć. Šef evrogrupe Jeren Dijselblom rekao je nema dogovora sa Atinom i da je evrogrupi prezentovan samo predlog kreditora, koji Grčka nije prihvatila.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TRI

    25. jun 2015 | 18:59

    Ne znam zasto Grci ne eksploatisu svoj gas,kada ga imaju najvise u Evropi ?

  • Cik

    25. jun 2015 | 19:15

    Zdravi zivi imaju predivno more a to sto ne mogu da pariraju Evropskom trustu ali bi ih pre nazvala trut, to nije problem samo grcke. Grcka je clanica NATO. Ako zamrznu clanstvo da li sakupiti potreban novac koji onda ne bi isao u vojnu opremu. Zemlja koja "želi" da pristupi NATO savezu u stvari treba da u potpunosti prihvati vojnu strukturu vojski koje su članice NATO, ali što je još mnogo važnije (i mnogo skuplje) je to da treba da svoju postojeću vojnu opremu zameni NATO standardnom vojnom opremom. Time se pred zemlju potencijalnog člana stavlja niz novcanih problema (počev od toga šta sa postojećim naoružanjem i opremom do skupog uklapanja u krute NATO standarde).

  • Невена

    25. jun 2015 | 18:45

    Неописиво шарманран,педантан,и паметан...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA