HAOS U GRČKOJ: Prazne police u prodavnicama, beskonačni redovi ispred bankomata!

- Imam pet evra u džepu, i pomislio sam da odem i okušam sreću ispred bankomata. Juče su redovi bili predugi - rekao je vodoinstalater Janis Kalaizakis (58) koji je stajao u redu ispred ispražnjenog bankomata

  • 13

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je tokom vikenda iznenada prekinuo pregovore o novom reformskom paketu i sazvao referendum, u nedelju uveče je na javnoj televiziji objavio mere za kontrolu prometa kapitala kako bi sprečio kolaps banaka. Banke će ostati zatvorene do 6. jula, a povlačenje sredstava iz bankomata biće ograničeno na najviše 60 evra, objavila je vlada.

MERKELOVA BESNA NA GRČKU: Ako propadne evro, propala je i EVROPA!

Uvođenje tih mera bio je vrhunac dramatičnog vikenda koji bi Grčku mogao da gurne u bankrot pošto u utorak najverovatnije neće moći da plati ratu duga MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi evra.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njenih poverilaca te je ocenio da je sporazum još uvek moguć uprkos prekidu pregovora tokom vikenda, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila da je spremna da razgovara sa Ciprasom kad god on to želi.

SRPSKI TURISTI ZAROBLJENI U GRČKOJ: Panika, nema goriva na pumpama!

- Ima još nekoliko sati vremena pre nego pregovori budu definitivno zaključeni - rekao je Oland.

Međutim, kako sadašnji program ističe za manje od 48 sati, nade u dogovor sve brže blede.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šokirani Grci nadaju se čudu

Grci, koji već mesecima pažljivo prate iscrpljujuće pregovore Ciprasove vlade sa poveriocima, pokušavaju da se priviknu na novu situaciju i nadaju se da će se postići dogovor.

- Ne mogu da verujem. I dalje se nadam da ću se sutra probuditi i da će sve biti u redu. Pokušavam da ne brinem - rekla je stanovnica Atene Evgenia Gekou (50) na putu na posao.

Dugi redovi stvorili su se u ponedeljak ispred bankomata koji su međutim ostali zatvoreni.

- Imam pet evra u džepu, i pomislio sam da odem i okušam sreću ispred bankomata. Juče su redovi bili predugi - rekao je vodoinstalater Janis Kalaizakis (58) koji je stajao u redu ispred ispražnjenog bankomata.

- Ne znam šta bih rekao. Ovo je haos - dodao je.

Građani su, u strahu od naglog rasta cena, pohrlili u prodavnice kako bi stvorili zalihe hrane i ostalih potrepština. Na Tviteru su se tako pojavile fotografije praznih polica.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    29. jun 2015 | 19:42

    kod nas je ovako svakog 10. i 25, pa nista.penzioneri podizu svoja jadna primanja.....probaj da udjes u banku ili postu tog dana....

  • xena

    29. jun 2015 | 22:06

    Mi smo preziveli prazne rafove, redove, benzin u flasama i jos mnogo ruznog. I oni ce

  • mile

    29. jun 2015 | 20:37

    Trenutno letujevo na Jonskom moru i svega ima kao i ranije i naravno da nema guzvi na pumpama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA