PANIKA U ZAPADNOJ EVROPI: Pakao je stigao iz Afrike!

Visoke temperature, UV indeks i zagađenje atmosfere stižu sa oblakom prašine

  • 0

Britanci, nesviknuti na posebno toplu klimu, danas se suočavaju sa najtoplijim 1. julom ikada zabeleženim u ovoj ostrvskoj zemlji.

Temperatura neće značajnije opadati narednih dana, a čitava Zapadna Evropa izložena je istoj sudbini. Talas vrućine stiže iz Afrike i predstavlja rizik po zdravlje, ali i zagađenje atmosfere.

Isti scenario čeka i Portugaliju, Španiju, Francusku, Belgiju, Holandiju i sever Italije gde će temperature dosezati i 40. podeok.

Vetar nosi i veliki oblak prašine iz Sahare ka evropskom kontinentu, a velike su šanse da i Srbija bude na njegovom putu. Ipak, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda poručuju da mesta panici nema.

SPRŽIĆE ZAPADNU EVROPU: Panika zbog smrtonosnog talasa vrućine!

Foto: Foter/Vassilena, sxc.hu/iphone5s Foto: Foter/Vassilena, sxc.hu/iphone5s

Prestonica Velike Britanije trenutno je toplija od popularnih letnjih turističkih destinacija, poput Atine ili Ibice, a nas očekuju konstantne temperature od oko 35 stepeni, što je za naše uslove u ovo doba godine, sasvim normalno.

Iz RHMZO navode da jedan topao dan ne obećava da će čitav mesec biti takav.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

S druge strane, ono zbog čega Britanci paniče, sasvim je normalna pojava kod nas i oblak prašine nije novost nad našim nebom. Posledice ovog oblaka mogle bi da budu žute i crvene kiše.

Imajte na umu da je zračenje sunca izuzetno visoko i da je Srbija obeležena cvrvenom bojom kao upozorenje za veoma visok UV indeks.

Nakon kišnog juna, čeka nas topao jul, ali najtoplije će ipak biti tokom vikenda i do polovine meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA