LETO JE U JEKU, KAO I PATNJA OVIH DEVOJČICA: Ono što one preživljavaju, ravno je UŽASU (FOTO) (VIDEO)

Ovaj odvratan čin, kojem su podvrgnute žene, a najčešće deca od 9 do 12 godina, je monstruozno kršenje ljudskih prava

  • 14

Letnji dani deo su života koji pruža najsrećnije dečije uspomene, ali u slučaju egipatskih devojčica, radi se najokrutnijem i najstrašnijem dobu godine. Milioni školarki u Egiptu strahuju od početka sezone ženskog genitalnog obrezivanja.

STRAVIČNO MUČENJE: Devojčicama sekli klitoris i stidne usne, potom im ušivali vagine!

Kroz takav horor prolaze devojčice stare tek 9 do 12 godina, a način na koji osakaćuju njihove genitalije, sve je samo ne higijenski i bezbolan.

OBREZUJU DEVOJČICE STARE OD 9 DO 12 GODINA

Obrezivanje je na neki način za ove devojčice brutalan obred zrelosti. Od 125 milona devojčica koje su prošle ovu proceduru, četvrtina živi u Egiptu.

Čak 92 odsto udatih žena u Egiptu starosti od 15 do 49 godina podvrgnute su obrezivanju, i to je tamo normalna praksa, kao na primer kod nas vakcinacija.

Printskrin: Youtube/locomotiv63's channel Printskrin: Youtube/locomotiv63's channel

Najviše devojčica taj obred prođe u starosti od 9 do 12 godina, a leto je odabrano kao idealno godišnje doba, budući da se tokom letnih meseci devojčice mogu oporaviti i normalno krenuti u školu na jesen.

Službenici UN-a tvrde kako ne postoje medicinski benefiti genitalnog sakaćenja, koja može uzrokovati dugotrajne fizičke i emocionalne traume za žene prisiljene na tu proceduru.

- Radi se o odvratnom kršenju ženskih prava. To devojčicama ništa ne pomaže, a ne postoje ni medicinski niti religijski temelji na kojima bi se pretpostavljala nužnost tog procesa - rekao je predstavnik UN-a u Kairu.

OBREZIVANJE JE U EGIPTU DEO RELIGIJSKE I SOCIJALNE NORME

Najčešće se kod devojčica odstranjuje deo klitorisa, a u nekim slučajevima i ceo klitoris. Onim sretnijima obrezivanje obavi lekar.

Ostale devojčice trpe nesnosne bolove, budući da ih se reže s različitim noževima i oštricama, a proceduru obavlja medicinski neškolovana babica koja obično na ranu stavlja prašinu kako bi zaustavila krvarenje.

Ceo proces devojčice prolaze kako tokom puberteta ne bi postale "uzbuđene", a obrezivanje se smatra načinom pročišćavanja ženske dece. Taj se događaj slavi, razmenjuju se pokloni, a onome ko prigovori ovakvom načinu ophođenja s ženskom decom, pripisuje se kršenje religijskih uverenja i socijalne norme.

Ipak, mali napredak postoji, budući da je procenat devojčica od 15 do 17 godina nad kojima je obavljen brutalan zahvat smanjen za 7 odsto u poslednjih šest godina.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @

    26. jul 2015 | 13:52

    Pa to je uzas.....tu svet treba da reaguje....jadna deca kroz sta prolaze

  • Nadal

    26. jul 2015 | 14:37

    Jadna deca! Kakvi su to mozgovi?! Zar zenama treba uskratiti seksualno zadovoljstvo? Ovim cinom jasno porucuju kako dozivljavaju zene, koliko ih omalovazavaju i tako malene 'uce' da ne sluze nicemu!

  • Marija

    26. jul 2015 | 15:00

    Strasno.....sta rade toj deci???nisu normalni ljudi!!!dozivotne traume!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA