ZABORAVITE KRIZU U GRČKOJ: Kada budete videli kakva je situacija u Kini, ŠOKIRAĆETE SE!

Koliko je situacija u Kini ozbiljna, govori i upozorenje Svetske banke da bi se druga ekonomiji sveta, ukoliko ne sprovede reforme bankarskog sistema, mogla oprostiti sa trodecenijskim ekonomskim uzletom

  • 10

Pre dva dana, u ponoć, bilo je i zvanično da grčka vlada neće uspeti da isplati 1,5 milijardi evra duga svojim kreditorima, EU i MMF-u. Posledica neupeha Grčke je da stanovništvo može u bankama dnevno da podigne samo po 60 evra.

KAKAV PREOKRET: Cipras pristao na SVE, prihvatio uslove EU i MMF-a!

Zbog cele ove situacije, Grci su prinuđeni da traže alternative.

- Ne znate šta može da se desi. U mom slučaju, ja imam pare, ali ih ipak i nemam. Novac mi se nalazi u banci, ali ne mogu da ga podignem. To je ludost. Novac u banci nije isto kao i novac u ruci - rekao je jedan vlasnik restorana u Atini.

Jedan grčki mesar je bio dosta pesimičniji od svog sugrađanina.

- Nemam novac za nabavku mesa za sledeću nedelju, zbog kontrole kapitala. Pre ili kasnije, verovatno ovog meseca, moraću da otpustim 10 ljudi. Kupuje se gotovinom, ne kreditnim karticama, a problem su mušterije koje nemaju "živi" novac - rekao je ovaj mesar.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Atinska berza je dostigla vrhunac 2007. godine, a od tada je pala za 95 odsto.

VARUFAKIS: Dajem OSTAVKU ako narod bude glasao sa DA na referendumu!

Ako bi trebalo tražili razlog za paniku, sajt "Biznis insajder" kaže da bi trebalo da gledamo ka Šangaju. Oni sugerišu da je grčka kriza "mali krompir" naspram Kine, u kojoj se očekuje pad berze.

Šangajska berza je juče skočila za više od 5 odsto, što predstavlja najveći jednodnevni "dobitak" od 2009. godine. Ovaj skok dolazi nakon što je Narodna banka Kine smanjila kamatne stope i obavezne rezerve banke, da bi povećala kreditiranje.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Zato ovaj portal upozorava čitaoce da gledaju i prošlost, jer u Kini, kao i u SAD, skok je obično dolazio kada je situacija bila "očajna". Oni spominju i primer SAD, i pišu da je to balon nestabilne mešavine potrošača, korporativnog i vladinog duga. Pišu da su Kina i SAD stvorile "dva ogromna mehura dugova".

Preduzeća u Kini duguju oko 50 odsto ukupnog duga države, a većina zaduženja dolazi od državnih preduzeća. Ukupan dug u Kini, uključujući vladine, korporativne i dugove stanovništva, je 280 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ukupni dugovi SAD prema BDP-u su 331 odsto, i za razliku od ostalih razvijenih zemalja, ove stope su dosta velike.

Kina od juče najmoćnija ekonomija na svetu!

Ove godine, kineski brokeri, koji su početnici, otvorili su račune u rekordnom broju, i uložili svu svoju ušteđevinu. I onda su pozajmili novac da bi mogli "još više da se igraju".

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Privredni rast Kine je u prva tri meseca ove godine smanjen na sedam odsto, posle najnižeg rasta bruto društvenog proizvoda u poslednjih skoro četvrt veka od 7,4 odsto, koji je zabeležen u 2014.

Povodom ove situacije, Svetska banka zatražila je od Kine da udvostruči napore kako bi reformisala finansijski sektor u kome dominiraju državna preduzeća.

Svetska banka je upozorila vlasti u Pekingu da bi se druga ekonomiji sveta, ukoliko ne sprovede reforme bankarskog sistema, mogla oprostiti sa trodecenijskim ekonomskim uzletom, prenosi AFP.

Banka, sa sedištem u Vašingtonu, smatra da se, kako navodi francuska agencija, sveprisutna kineska država previše meša u aktivnost bankarskog sektora, što može imati presudnu ulogu sada kada ekonomija pokazije zabrinjavajuće znake usporavanja.

(Telegraf.rs / Izvor:businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panco

    2. jul 2015 | 23:52

    A kriza kod nas.Pisite malo o tome.

  • NEŠA

    3. jul 2015 | 00:51

    Da su ekonomisti u Kini slušali eksperte Svetske banke i MMF bili bi poslednja ekonomija na svetu a ne prva. Oni su instrumenti SAD i Ujedinjenog kraljevstva samo sa jednim ciljem a to je da održe dominaciju pomenutih i zavisnost svih ostalih, zbog čega, mišljenja sam, sa njima ne treba praviti aranžmane jer oni uvek donose nesreću narodu, a političarima doduše, jednokratnu sreću.

  • Aleksandar

    3. jul 2015 | 07:03

    Americki sajt analizira i daje ocene sa svetskom bankom smesno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA