GRCI OVIM ZEMLJAMA NAJVIŠE DUGUJU: Nemačka je na prvom mestu, a kad vidite koje su ostale, IZNENADIĆETE SE!

I manje zemlje bi mogle da budu suočene sa moranjem da otpišu dug Grčkoj, što bi za njih bilo prilično teško s obzirom na odnos duga i njihovog bruto domaćeg proizvoda

  • 15

Od ukupnog javnog duga Grčke, koji trenutno iznosi 323 milijarde evra, najveći udeo u evropskom dugu imaju zemlje članice evrozone na koje otpada ukupno 60 odsto duga.

PRAVOSLAVLJE SE UJEDINJUJE, PUTIN PORUČIO CIPRASU: Rusija je UZ GRČKI NAROD!

Prema tabeli grčkih kreditora, koju je sačinio BBC, evrozona je kroz Evropski fond za finansijsku stabilnost Grčkoj pozajmila 141,8 milijardi evra i još dodatnih 52,9 milijardi, kroz poseban zajam za Grčku.

Gledano po državama, najveći kreditor je Nemačka, koja je preko evropskog programa pomoći i banaka Grčkoj plasirala ukupno 68,2 milijarde evra, sledi Francuska s ukupnim iznosom od 43,3 milijarde evra, a na trećem mestu je Italija sa 38,4 milijarde evra. Iza njih su Međunarodni monetarni fon koji je Grčku kreitirao sa 21,4 milijarde evra i Evropska centralna banka sa 18,1 milijardi evra kredita.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Otpis tih dugovanja, što se donekle očekuje, prve dve zemlje neće previše da pogodi s obzirom na njihovu snažnu ekonomiju, ali bi zato otpis duga mogao da predstavlja problem za Italiju (38,4 milijarde evra) i Španiju, kojoj Grčka duguje 25 milijardi evra, koje i same imaju probleme sa otplatom dugova, slabim oporavkom privrede i velikom nezaposlenošću, preneo je portal Indeks.hr.

ATINA JE GRMELA SINOĆ: Ovaj neverovatan snimak GRČKOG slavlja još niste videli (VIDEO)

I manje zemlje bi mogle da budu suočene sa moranjem da otpišu dug Grčkoj, što bi za njih bilo prilično teško s obzirom na odnos duga i njihovog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Slovenija je Grčkoj pozajmila 1,4 milijarde evra što je 3,9 odsto BDP-a, dok je Malta sa pozajmicom od 400 miliona evra, dostigla pet odsto svog BDP-a.

Među državama-poveriocima sa većim pozajmicama su i Holandija sa 13,4 milijarde evra, SAD 11,3 milijarde, Velika Britanija - 10,8 milijardi, Belgija sa 7,5, Austrija 5,7 i Finska 3,9 milijardi evra.

NEMCI NEMAJU PRAVO da drže lekcije, JER SVOJE DUGOVE NIKADA NISU VRATILI: Čuveni ekonomista osuo paljbu!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovo su zemlje koje "poseduju" grčki dug:

1. Nemačka - 68,2 milijardi evra.

2. Francuska - 43,8 milijardi evra.

3. Italija - 38,4 milijardi evra.

4. Španija - 25 milijardi evra.

5. MMF - 21,4 milijardi evra.

6. Evropska centralna banka - 18,1 milijardi evra.

7. Holandija - 13,4 milijardi dolara.

8. SAD - 11,3 m,ilijardi evra.

9. Belgija - 7,5 milijardi evra.

10. Austrija - 5,9 milijardi evra.

11. Finska - 3,7 milijardi evra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjela

    6. jul 2015 | 17:47

    Kad ja napisem da samo sede nista nerade bar u Solunu voze svi kola ne starija od dve godine ,dobijem minusa ko niko!!!!

  • Hej-Hej

    6. jul 2015 | 20:32

    Ma ne vracajte nikom nista,ti kojima dugujete su najveci zlotvori koji postoje uz amere i britance..para nema i aj zdravo..hvala bogu da im se neko suprostavio..

  • Jogogo

    6. jul 2015 | 16:21

    Čime treba da se iznenadimo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA