IDE U ZATVOR: Kapetana Dragana sutra IZRUČUJU Hrvatskoj!

Vasiljković bi sa aerodroma u Sidneju prema Hrvatskoj trebalo da poleti u sredu ujutro po australijskom vremenu u pratnji hrvatskih policajaca. Kako se navodi, posle formalnog hapšenja u zagrebačkoj vazdušnoj luci, 60-godišnji bivši pripadnik Crvenih beretki biće odmah prebačen na Županijski sud u Splitu

  • 35

Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, Australija će sutra izručiti Hrvatskoj, piše list "Australijen", pozivajući se na izvore bliske pravosuđu.

 

KAPETAN DRAGAN: Ako me izruče, ubiće me u Hrvatskoj!

 

Vasiljković, kako prenosi Hina navode Australijena, sa aerodroma u Sidneju prema Hrvatskoj bi trebalo da poleti u sredu ujutro po australijskom vremenu u pratnji hrvatskih policajaca.

 

Kako se navodi, posle formalnog hapšenja u zagrebačkoj vazdušnoj luci, 60-godišnji bivši pripadnik Crvenih beretki biće odmah prebačen na Županijski sud u Splitu.

 

Vasiljković, koji je u Australiji živeo pod imenom Daniel Sneden, uhapšen je u Pertu 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

 

Foto: sense-agency.com

Foto: sense-agency.com

 

Vlada Australije je u novembru 2012. donela odluku da Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog "natezanja" i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnet 2005.

 

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

 

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine. Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

 

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T za Teslu...

    7. jul 2015 | 21:35

    Pa nisam drugačije ni očekivao. Naser oric se isporucuje Sarajevu,a nas Dragan krvatima... Mladic i co. U. Hagu... Gotovina narodni Heroj...da sam sta pojeo povr.tio bih....

  • Skeptik

    7. jul 2015 | 21:38

    Covek je rodjen u Beogradu,izrucite ga Beogradu....Tuzno je to da nasa drzava nikad ne brine za svoje sinove.Kad sami sebe ne postujemo i cuvamo sto bi nas drugi!

  • GORAN.SRB

    7. jul 2015 | 22:04

    Ajmo srbijo sad brani svoje gradjane xrvati brane svoje bosanski muslimani branise svoje. A srbija da gleda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA