MERKELOVA I OLAND: Grci imaju TRI DANA da predlože novi plan reformi ili.. (FOTO)

- Večeras nismo našli rešenje - rekao je novinarima predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao da Atina ima tri dana da dostavi Briselu sveobuhvatni plan reformi i mera štednje ako hoće da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost

  • 4

Grčka vlada ima tri dana da predloži sveobuhvatni plan za izlaz iz krize, sopštili su lideri EU u Briselu posle večerašnjeg vanrednog samita šefova država i vlada evrozone, posvećenog situaciji nakon grčkog referenduma, koji je završen bez konkretnog dogovora. Nastavak u nedelju.

Merkelova će oprostiti dug Grcima, ali postoji JEDAN uslov. I šokiraće vas koji je!

- Večeras nismo našli rešenje” - rekao je novinarima predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao da Atina ima tri dana da dostavi Briselu sveobuhvatni plan reformi i mera štednje ako hoće da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost.

Grci su pre dva dana na referendumu odbacili program štednje koji su im poverioci nametnuli kao uslov za dobijanje pomoći, a od njih se očekivalo da to učine večeras. Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke, Grčka bi morala da zameni evro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz evrozone, popularno nazvanog “greksit”.

Junker je rekao da je lično za ostanak Grčke u evrozone, ali da se mogućnost izlaska ne može isključiti ako dogovor izostane. “Imamo razarađen plan za "greksit"’”, upozorio je on.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je za nedelju najavio novi samit u Briselu, na kome će učestvovati svih 28 članica EU, upozoravajući da je situacija “krajnje kritična”.

Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora i suočićemo se sa najcrnjim rešenjem”, kazao je on i dodao da se grčki premijer Aleksis Cipras na samitu obavezao da će na vreme dostaviti plan.

On je dodao i da je Cipras večeras pisano zatražio od lidera evrozone novi paket pomoći, ali da se ona ne može uputiti bez programa reformi i štednje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I Nemačka kancelarka Angela Merkel je napuštajući samit rekla da očekuje predloge Atine i to što pre.

“

Grčka mora da se reformiše ako želi pristup kreditima”, rekla je ona, dodajući da je grčki referendum suzio manevarski prostor za pregovore.

- Od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa nismo dobili nove predloge, ali je pisano zatražio novi srednjoročni program pomoći u okviru Evropskog mehanizma za stabilizaciju - rekao je novinarima nakon samita Jeren Dajselblum, šef diplomatije Holandije i predsednik evrogrupe.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On je kazao da ovih dana grčka vlada treba da predloži program reformi i mere štednje, nakon što su na referendumu pre dva dana Grci odbacili program koji su nametnuli poverioci.

Italijanski premijer Mateo Renci je najavio da će u nedelju u Briselu biti održan novi samit, na kome će se okupiti  ne samo šefovi država i vlada evrozone, nego iz svih 28 članica EU.

- Taj samit će biti odlučujući- rekao je Renzi novinarima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ица ЦЗВ

    8. jul 2015 | 04:52

    или, шта? Шта је бре ...ајд' гукните више,шта имате?! ви,тако јаки...и опет се кријете са хиљаду боја.... Кажите јасно и гласно- јер,вама је -фашисти-у Недељу речено ЈАСНО и ГЛАСНО ! Или,шта....??? А Ј Д Е.......

  • Qqq

    8. jul 2015 | 10:03

    E nek je i vama neko rekao Dosta.

  • exp.teodor

    8. jul 2015 | 04:56

    Plan za Grcku u pet crtica: -otpis 50@ od ukupnog duga; -konsolidacija duga na 25 godina po k.s od 2,5%; -godisnja podrska drzavnom budzetu Grcke za socijalne izdatke od 750 miliona E po regularnoj stopi ECB; -zabrana svakog drugog vida zaduzivanja kod bilo kojih finans. institucija u svetu, bez odobrenja ECB; -zabrana izdavanja drzavnih obveznica za narednih 7 godina a nakon toga da ECB razmotri mogucnost i potrebe istih. Maximalan iznos godisnjeg zaduzivanja ne bi dalje mogao biti veci od 1% vrednosti budzeta Projektovani efekti: -dug se konsoliduje na nivou od 166 mld E -za narednih 7 god. dug ce se smanjiti na 123 mld E; -nakon 4 god. grcka ekonomija ce krenuti u ekon. rast; -nakon 12 godina, dug ce biti smanjen na 97,5 mld E; -plate u javnom sektoru moraju odmah biti smanjene za 15% i projektovano ne mogu prelaziti prosek privrednog sektora; -smanjice se obim drzavnog sektora plata za 27%, uz smanjenje zaposlenosti u njemu od 4%. (Ovo sam kompjuterskim modelom uradio, sa puno pouzdanosti, barem matematicke!)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA