CIPRAS ŽELI FER DOGOVOR: Poslanici ga pozdravili aplauzom, drugi burno reagovali!

- Gospodine Cipras, ekstremisti iz čitave Evrope vam aplaudiraju. Vi ste se okružili pogrešnim prijateljima - naveo je Manfred Veber

  • 2

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je u Evropskom parlamentu postizanje fer dogovora koji bi sprečio izlazak njegove zemlje iz evrozone, što je od nekih poslanika pozdravljeno aplauzom, ali su drugi reagovali burno - uz oštre kritike i glasno negodovanje.

ŽESTOKA RASPRAVA U EP: CIPRAS: Novac ste dali stranim bankama u Grčkoj, a ne narodu! NEMCI: Cipras laže!

Cipras je obećao da će u naredna 48 sata predstaviti detaljan plan reformi, ali se u svom govoru, prema oceni Rojtersa, uglavnom suzdržao od oštre retorike koju je dosad koristio, iako je kritikovao pokušaje "terorizovanja Grka da glasaju za beskrajne mere štednje".

Pojedini poslanici parlamenta u Strazburu su tokom Ciprasovog govora držali podignute papire sa ispisanim "Ne" na grčkom, "Ohi", u znak podrške odluci grčkih glasača da na referendumu održanom u nedelju glasaju protiv oštrih mera štednje koje zahtevaju kreditori.

OXI! OXI! OXI! NE NA REFERENDUMU: Grčki urlik upravo zatresao temelje svetskog poretka!

S druge strane, grčkog premijera su u EP oštro kritikovali lideri desnog centra i liberalnih grupacija. Nemački poslanik u EP iz redova konzervativaca Manfred Veber, otvoreno je optužio Ciprasa i njegovu vladu da su odgovorni za evropsku krizu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Vi uništavate poverenje u Evropu. šta bi bilo kad bi članice evrozone održale sopstvene referendume kako ne bi morale više da bacaju novac na Grčku. Umesto referenduma, druge članice zone evra su nastavile da primenjuju reforme i fiskalnu konsolidaciju - istakao je Veber.

- Vaša vladavina je bila katastrofalna. Ne lažite narod, oprost dela grčkog duga neće pogoditi bankare, već medicinske sestre u Slovačkoj i radnike javnog sektora u Finskoj - bio je oštar nemački zastupnik.

Veber je, komentarišući ranije izjave grčkih ministara o slanju migranata u druge evropske zemlje i optužbe grčkih kreditora za terorizam, rekao: "Premijer Grčke bi trebalo da nam se izvini za te krajnje neprihvatljive komentare. Umesto toga, on na njih nije reagovao ni jednom rečju".

- Gospodine Cipras, ekstremisti iz čitave Evrope vam aplaudiraju. Vi ste se okružili pogrešnim prijateljima - naveo je Veber.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Lider grupacije liberalnih evropskih stranaka u EP i bivši premijer Belgije Gi Verhofštat je upozorio da Evropa "mesečari prema grekzitu", odnosno izlasku Grčke iz evrozone, i napao Ciprasa zato što dosad nije predstavio detaljne reforme koje bi primenila zvanična Atina.

- Izbor je veoma jednostavan - da li želite da vas zapamte kao beznačajnog premijera ili pravog revolucionara koji je modernizovao svoju zemlju - istakao je Verhofštat.

Bivši lider britanske desničarske stranke UKIP Najdžel Faraž je nazvao Veberov "napad" na Ciprasa odvratnim i pohvalio grčku vladu zato što je sazvala referendum, odupirući se time "siledžijama iz Brisela".

- Ako imate hrabrosti, trebalo bi uzdignute glave da povedete Grke iz evrozone. Prvih meseci će vam sigurno biti teško, ali ćete se uz pomoć devalvirane valute i prijatelja iz čitavog sveta oporaviti - istakao je Faraž.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Cipras se, međutim, uskoro ponovo našao na liniji vatre, budući da ga je nemačka političarka i šefica poslaničkog kluba Zelenih u EP Rebeka Harms upozorila da ne treba da se "intimizira" sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, komentarišući to što je Cipras u ponedeljak, dan posle referenduma, telefonom pozvao ruskog predsednika.

Cipras je u svom govoru izrazio uverenje da će do kraja nedelje, kada ističe rok koji su mu postavili lideri iz evrozone, ispuniti zahteve kreditora i postići konačni sporazum.

- Uveren sam da ćemo u naredna dva do tri dana biti u stanju da ispoštujemo obaveze koje su najboljem interesu Grčke i evrozone - kazao je Cipras tokom obraćanja u parlamentu u Strazburu.

Ocenjujući da je Evropa na "ključnoj prekretnici", on je poručio da je kriza u njegovoj zemlji "manifestacija nemoći Evrope da reši svoju dužničku krizu".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ministar je u saopštenju demantovao informacije koje su se pojavile u jednom grčkom dnevniku da će vlada izdavati takozvane IOU ("dugujem ti" na engleskom) umesto isplate plata i penzija i rekao da takvi članci podrivaju zemlju i da su opasni u vreme kada su pregovori Grčke sa njenim kreditorima, EU i MMF-om još u blokadi.

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos demantovao je danas da zbog nedostatka novca država priprema da izda priznanice umesto plata i penzija.

- Bilo je više sličnih članaka u poslednje vreme koji su opovrgnuti činjenicama - naveo je ministar u saopštenju.

Grčka država mogla bi da se nađe u situaciji da izdaje priznanice umesto plata ako se isprazne trezori banaka i ako Evropska centralna banka prestane da snabdeva zemlju sa evrima, navodi Frans pres.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    8. jul 2015 | 16:37

    Zašto ne objavite snimak kako je dočekan u parlamentu??? Pola parlamenta ga izljubilo, skoro svi aplaudirali!

  • Еуклид

    8. jul 2015 | 16:51

    Грчка је дужна, али није најзадуженија. 30 и нека по висини дуга. Ипак се "удара"на њу. Разни ударци на Србију као и Русију показује да криминални белосветски олош удара на православље. Нема фер договора нити ће тога бити док ватикан и америка кроје "правду".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA