REFERENDUM BIO RADI REDA: Grčka sprema paket reformi težak 12 MILIJARDI EVRA!

Grčka je uverena da može postići dogovor sa međunarodnim kreditorima, a koji može dobiti zeleno svetlo i u grčkom parlamentu

  • 2

Grčka priprema reformski paket težak 12 milijardi evra tokom sledeće dve godine, što je više nego što je ranije planirano kako bi sprečila povratak zemlje u recesiju nakon meseci teških pregovora sa poveriocima, piše u četvrtak grčki dnevni list Katimerini.

CIPRAS ŽELI FER DOGOVOR: Poslanici ga pozdravili aplauzom, drugi burno reagovali!

Portparol grčke vlade Gabriel Sakelaridis, kazao je u četvrtak da je Grčka uverena da može postići dogovor sa međunarodnim kreditorima, a koji može dobiti zeleno svetlo i u grčkom parlamentu.

- Uveren sam da će sporazum dobiti podršku parlamentarne grupe Sirize i vladajuće koalicije - kazao je za grčku televiziju Antenu.

- Vlada čini sve što može kako bi odmah postigla sporazum i okončala ovo period neizvesnosti - kazao je Sakelaridis.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema pisanju Katimerinija umesto očekivanog rasta od 0,5 odsto za ovu godinu, meseci neizvesnosti i dve nedelje ograničenja prometa kapitala znače da će recesija biti oko tri posto.

- Procenjuje se da će se iznos za mere vredne 8 milijardi evra, koje je Grčka predložila za 2015. i 2016., morati da poveća za 2 milijarde godišnje što čini ukupno 12 milijardi za dve godine - navodi list.

Grčka je prošle godine iskoračila iz duboke recesije koja je smanjila njen BDP za četvrtinu tokom šest godina.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Levičarska vlada premijera Aleksisa Cipras suočena je s rokom do petka da podnese predlog reformi u zamenu za finansijsku pomoć.

Ukoliko evropski partneri budu zadovoljuni predlogom podražt će ga na samitu u nedelju, a ukoliko ne Grčka je suočena sa mogućnošću izlaska iz evrozone.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    9. jul 2015 | 14:14

    Udjite u kolo sa kinezima , rusima i indijom i resili ste problem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA