OTKRIVENO KO NAM ZLOSTAVLJA DECU: Šokiraćete se kada čujete!

U svakom školskom odeljenju postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo

  • 1

Seksulano zlostavljanje dece istovremeno je tabu i veliki problem srpskog društva.

Nedavno je urađena prva studija sa upozoravajućim podacima - da se najveći broj takvog zlostavljanja dece dogodi u kući i najbližem okruženju, a da je samo sedam odsto slučajeva prijavljeno.

KAKAV PREOKRET: Vaspitačica lažno optužena da je dečaka (4) iz Čačka primorala na oralni seks?!

Nacionalnu studiju o seksualnom zlostavljanju dece u Srbiji uradio je "Incest trauma centar" u saradnji sa Ministarstvom prosvete i beogradskim Centrom za promociju zdravlja žena. Samo tom centru godišnje se javi više od hiljadu mališana koji su pretrpeli neki vid seksualnog zlostavljanja.

SILOVALI SU ME KAD SAM IMALA 11 GODINA: Navukli su me na drogu i primoravali da spavam sa sedmoricom zaredom! (VIDEO)

- Podaci su krajnje zabrinjavajući. U svakom školskom odeljenju postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo. U ovom trenutku, dvoje dece izloženo je nekom vidu seksualnog nasilja - napominje Dušica Popadić iz "Incest trauma centra".

U anketiranju je učestvovalo više od dve hiljade dece uzrasta od deset do osamnaest godina iz oko devedeset škola i preko pet stotina roditelja.

- Podacima treba veraovati, jer smo radili na terenu. Ali ono što zaprepašćuje su stavovi o tome koliko se takvoj deci pomaže odnosno ne pomaže. E to su stavovi na kojim treba raditi - ukazuje doktorka Stanislava Otašević iz Beogradskg centra za promociju zdravlja žena.

 Foto: freedigitalphotos.net/kenfotos Foto: freedigitalphotos.net/kenfotos

Branislava Lainović iz Ministrastva prosvete napominje kako će to ministarstvo kroz obuke nastavnika, roditelja i dece raditi na jačanju ali i na prepoznavanju seksualno zlostavljane dece, ali i na sperečavanju kroz časove razrednog satrešine.

- To će biti i časovi bilogije, srpskog čak i matematika može da se iskoristi, a sve će biti uz prigodan materijal koji ćemo izdati u cilju da sve bude što efikasnije - priča Lainovićeva.

Konačni podaci studije biće završeni u septembru i za cilj će imati promenu zakonske prakse u ovoj oblasti.

- Praksa pokazuje da je seksualno nasilje trajalo tri godine, pa tri godine krivično procesusuiranje, a to znači iskazi, saslušanja, ponovo retraumiranje. Dakle, pola života dete provodi unutar ovog iskistva seksualne traume - podseća Popadićeva.

Prosečna kazna za osobe koje su procesirane zbog sekusalnog zlostavljanja iznosi godinu i dva meseca.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila...3

    10. jul 2015 | 22:56

    Sokantno , ali istinito. U prvoj godini sluzbe pamtim "uklesal mi se u memoriji" dolazi devojcica 5 razred osnovne škole i zali mi se da je tata tuce! Znate na koji način ? Tako sto je jadno dete udarao po grudima i cupa sakama po grudima! Devojcici su pocele da se razvijaju grudi dojke! Znate li kakav je to bol? Ili saću da te gnjasam i onda bi jadno dete mesio kao testo! U to vreme je roditelj mogao da tuce dete, učitelj,nastavnik u cilju vaspitno popravne metode. Njena majka je cutala i zurila u mene! Bilo je to 1987 godine kad ni u ludilu psiholog nije smeo da spomene seksualno zlostavljanje u krugu porodice! A kamoli u skoli ! Bilo je primera da su ucitelji batinom isto tako gnjasali zensku decu , navodno za grudi a oni čupaju po dojkama kao da protrese dete za majcu! Razumete! A, on se hvata za dojke! Kada bi dete to prijavilo ispalo bi da laze i bilo bi jos stroze kažnjavano od škole do porodice! Hvala bogu pa je tome kraj. Mada postoje osobe koje mogu da koriste zakon , decu u svrhu sopstvenog instrumenta zarad nekih svojih ciljeva!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA