Anđelku su odsekli glavu i igrali fudbal s njom: Prošlo je 23 godine od krvavog Petrovdana u Bratuncu (FOTO)

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju služen je parastos za ubijene Srbe i sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u ratu

  • 72

U Bratuncu, kraj Srebrenice, obeležene su 23 godine od stradanja 69 srpskih civila i vojnika. Njih su ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića na Petrovdan 1992. u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te bratunačkim Biljača i Zagoni.

CRNI LABUDOVI SU NAPALI VUČIĆA: Elitna ratna jedinica BiH stoji iza linča srpskog premijera u Srebrenici (VIDEO)

Petrovdan je bio crni dan za Srbe. Napad svojih dojučerašnjih komšija, kolega sa radnog mjesta i prijatelja, nije preživelo 17 žrtava. U Donjim Magašićima Orić i njegovi vojnici ubili su 20. jula 12 meštana, među njima šest žena.

Ježeštica i Šiljkovići napadnuti su 8. avgusta 1992. godine. Bilans napada: devetoro ubijenih meštana, među njima i Savka Mladenović sa dvojicom sinova. Anđelku su odsekli glavu i odneli u Srebrenicu, gde su sa njom igrali fudbal.

Nakon liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova opštinske vlasti posetili su mesta stradanja i položili cveće kod spomen-obeležja, javili su banjalučki mediji.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju služen je parastos za ubijene Srbe i sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u ratu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Time je završen program tradicionalne memorijalne, humanitarne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje u znak sećanja na poginule Srbe.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića upale su 12. jula u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, ističe Tanjug.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tog dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Identifikovani su i sahranjeni godinu dana kasnije, na Petrovdan 2012. Posmrtni ostaci dva nestala Srbina pronađeni su i sahranjeni ranije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spetsnaz

    12. jul 2015 | 15:57

    A za ovo niko nije kriv jel? Gde je ovde rezolucija gde su ovde osude. Nema veze nicija do zore nija gorela.........

  • Suza

    12. jul 2015 | 16:14

    Neka im je laka zemlja i vecna slava.

  • Nikola rs

    12. jul 2015 | 17:03

    Jel zvanicnika iz srbije bilo danas?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA