GRČKI PENZIONERI ĆE TEK PLAKATI: Evo šta Cipras sve mora da uradi u zamenu za novac od EU!

Grčkoj je odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju mere stroge štednje u javnom sektoru koji grčki parlament mora hitno da usvoji

  • 9

Vlada iz Atine je nakon dugotrajnih i napornih pregovora u Briselu pristala da odmah pokrene opsežne mere, uključujući reformu penzionog sistema, liberalizaciju poslovanja, privatizaciju elektrodistibucije, reformu tržišta rada i smanjenje obima nenaplativih zajmova, navodi se u zvaničnom saopštenju sa samita evrozone.

IZBEGNUTA KATASTROFA: EU i Grčka postigli dogovor, Grci ostaju u evrozoni!

Tržište rada treba da bude reformisano u skladu sa međunarodnom i evropskom praksom i treba da isključi sve mere iz prošlosti koje nisu usklađene sa ciljevima održivog privrednog rasta, navodi se u saopštenju koje prenosi britanski list Gardijan.

Grčka mora da pokrene neophodne korake za jačanje finansijskog sektora, uključujući odlučnu borbu sa nenaplativim zajmovima i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor.

Pored toga, Atina treba da osnuje novi nezavisni fond u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke. Fondom bi upravljale grčke vlasti pod nadzorom relevantnih evropskih institucija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kao preduslov za početak pregovora o novom programu pomoći iz Evropskog stabilizacionog mehanizma, Atina mora do srede u parlamentu da izglasa niz mera, koje se, između ostalog, odnose na pojednostavljenje naplate poreza na dodatu vrednost, širenje poreske osnove (broja obveznika) i poboljšanje dugoročne održivosti penzionog sistema.

Lideri 19 zemalja evrozone su posle maratonskog samita u Briselu uspeli da postignu dogovor o novom paketu paketu pomoći za Grčku i ostanku te zemlje u sistemu zajedničke valute.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Imali smo samo jedan cilj - da postignemo sporazum, i konačnosmo ga ostvarili - rekao je jutros predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon samita koji je zajedno sa sastankom ministara finansija Evrozone trajao rekordnih 17 sati.

Grčkoj je odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju mere stroge štednje u javnom sektoru koji grčki parlament mora hitno da usvoji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    13. jul 2015 | 15:51

    Uzece im pare, izglasace nove zakone a onda pivo i pod maslinu po starom obicaju...

  • XXMilorad

    13. jul 2015 | 15:39

    Produzena agonija i robovlasnistvo.prodajemo svoje narode ,drzavu idostojanstvo za nepostojeci novac.

  • Један од Срба!

    13. jul 2015 | 21:34

    Шта је био циљ референдума?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA