VELIKE SILE POSTIGLE SPORAZUM S IRANOM: Ukinute višegodišnje sankcije, politička pobeda Obame!

Postizanje sporazuma predstavlja veliku političku pobedu predsednika SAD i Irana, Baraka Obame i Hasana Rohanija, ali obojica lidera suočiće se sa skepsom uticajnih predstavnika tvrdokorne struje kod kuće

  • 1

Posle višegodišnjih pregovora Iran i šest svetskih sila postigli su danas u Beču istorijski dogovor o iranskom nuklearnom programu koji predviđa da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija.

USKORO UKIDANJE SANKCIJA: Postignut sporazum Irana i SAD o nuklearnom programu (FOTO) (VIDEO)

Time se, ocenjuju mediji, stavlja tačka na dugogodišnji spor između Zapada i Irana i otvara nova poglavlje u međunarodnim odnosima.

Prema sporazumu, embargo Ujedinjenih nacija na oružje ostaće na snazi pet godina, a zabrana kupovine raketne tehnologije ostaće na snazi osam godina.

Iran je prihvatio "povratni mehanizam", prema kome neke od sankcija mogu da budu ponovo uvedene u roku od 65 dana, ukoliko sporazum bude prekršen, prenose agencije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe je postignut kompromis kojim se dozvoljava inspektorima UN da posete iranske vojne objekte u okviru svojih posmatračkih zadataka, mada pristup tim lokacijama iranske vlasti neće odobravati automatski.

Sporazum predviđa i pravo Teherana da ospori neki takav zahtev UN, kao i uključivanje nadležnog arbitražnog tela koje će odlučivati o tome.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, obnovljeni su krajem 2013, u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, dok je Iran oduvek tvrdio da razvija nuklearni program u mirovne svrhe.

Postizanje sporazuma predstavlja veliku političku pobedu predsednika SAD i Irana, Baraka Obame i Hasana Rohanija, ali obojica lidera suočiće se sa skepsom uticajnih predstavnika tvrdokorne struje kod kuće, nakon višedecenijskog neprijateljstva između dve zemlje, ocenjuje Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iako postignut, sporazum će verovatno naići na otpor kako u samom Iranu, gde je potrebna podrška vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneija, tako i u SAD čiji Kongres ima dva meseca za njegovu ratifikaciju čemu se republikanci otvoreno protive.

U prvom reagovanju na nuklearnih sporazum izraelski premijer Benjamin Netanijahu je ocenio da je reč o "lošoj grešci istorijskih razmera" i najavio da će Izrael preduzeti sve mere da ga blokira.

CNN navodi da će dogovor, koji naziva ključnim dostignućem spoljne politike predsednika SAD Baraka Obame, relaksirati odnose između Irana i Zapada, i da će njegovi efekti verovatno zatalasati nemirni Bliski istok.

Ukidanje sankcija Iranu će doneti brz ekonomski rast usled otklanjanja restrikcija koje su drastično naškodile uvozu i smanjili njegov izvoz nafte, a kako prenosi IRNA, milijarde američkih dolara iranske imovine, zamrznute usled uvedenih sankcija, biti odmrznute.

U tom kontekstu, BBC navodi da će Iran ojačati ekonomsku snagu, time i politički uticaj, na šta neki bliskostočni akteri, poput Saudijske Arabije i Irazela, neće blagonaklono gledati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fado

    14. jul 2015 | 17:08

    hvala Bogu,da je pobijedio razum,a Izrael i Saudijske Arabia licemjeri nemogu do vijeka držati Ameriku sa lovom..haaa nek je ljudstvo počelo..sad će nafta i ostalo uz to pasti cijena,a i čovječanstvo vise uživati u lijepim i ljepšim stvarima,a ne kupovati crno zlato od preprodavača za veliku lovi..Bogu hvala po najprije !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA