U GRČKOJ KRIZA, KOD NAS NIJE? Da li je zaista tako, evo kolike su njihove, a kolike naše plate!

Sigurno ćete drugim očima gledati čitavu situaciju u Grčkoj kada vidite kolika su mesečna primanja njihovih radnika, a koliko iznose plate zaposlenih u Srbiji

  • 16

Da li nam je to u genima ili želimo da uvek budemo obazrivi i brižni prema drugima, ali kad god su teške životne okolnosti, kada neki narod pati, ima problema sa siromaštvom, finansijama, glađu, nezaposlenošću gledamo u njih, a na svoje probleme zaboravljamo?!

Žalimo Grke, a penzije su im PET PUTA VEĆE nego kod nas?!

Već mesec dana gde god da se okrenemo, oko nas pričaju o grčkoj krizi, a šta je s nama?

GRCI NAČISTO POLUDELI: Napadaju policiju i pale ulice! (VIDEO)

Grci jesu naša pravoslavna braća, i to će biti uvek (bar dok i zvanično ne priznaju samoprozvanu nezavisnost Kosova), ali zar nije bolje da situaciju u svojoj državi malo popravimo?

CIPRAS IZDAO SRBE! Grčka priznaje NEZAVISNOST Kosova?

Činjenica je da su Grci navikli na lagodan život, visoke i redovne plate. Sećam se jedne priče od pre nekoliko godina, kada mi je stariji Grk na plaži pričao o njihovoj kulturi i istoriji, i tom prilikom spomenuo da je bilo dovoljno da radnik dođe na vreme na posao kako bi dobio povišicu, mesečnu nagradu ili 14-u platu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Prosečne plate u Grčkoj prošle godine su bile oko 817 evra, mada po pojedinim statističkim podacima, one su bile i od 1.000 do 1.400 evra. Tako je na primer najnižu platu imao neko ko je zaposlen na menadžerskoj poziciji (?!) i ona je iznosila 1.000.

U zdravstvu je nešto drugačija situacija pa je prosek mesečnih primanja oko 1.100 evra, dok administrativni radnici platu imaju za svega 100 evra veću. Ipak, prema postojećim podacima, u Grčkoj najviša primanja imaju zaposleni u oblasti marketinga, i ona iznose oko 1.400 evra.

U Srbiji je potpuno drugačija situacija. Zdravstveni radnici u proseku primaju između 300 i 450 evra mesečno. Za razliku od Grčke, u našoj državi najviše plate imaju upravo menadžeri, kojima plata iznosi nešto više od 1.400 evra (prema zvaničnim statistikama).

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada je reč o administrativnim radnicima, tu je prosek plate između 300 i 350 evra, ali za platom marketing stručnjaka ne zaostajemo previše, svega nešto manje od 400 evra, pa je plata onima koji se bave reklamiranjem i istraživanjem tržišta u toj oblasti nešto viša od 1.000 evra.

Ipak, bilo kako bilo, plate u Srbiji na određenim poslovima često su i ispod svakog minimuma, odnosno mnogi ne primaju čak ni zakonom propisani minimalac (25.000 dinara). Kada je reč o penzijama, prosečni grčki penzioner je prošle godine mesečno primao čak 960 evra, dok je prosečan srpski penzioner dobijao tek 200 evra.

S druge strane, svi mi znamo kako je živeti pod inflacijama i udarima mera štednje, da treba pomoći i naći se kada je neko u problemu, ali krajnje vreme bi bilo da se okrenemo svom dvorištu, i prvo u njemu rešimo probleme koji su se nagomilali poslednjih godina, pa tek onda da pomognemo komšiji.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    16. jul 2015 | 16:55

    300 ili 400 eura plata ,ne nije tacno u srbiji je plata pd 150 do 200 budimo realni

  • gaga

    16. jul 2015 | 20:03

    valjda sad konacno vidimo kolika smo mi beda.......

  • Sibin

    16. jul 2015 | 20:30

    Ma kakva beda kod Grka,oni su razmazeni i lezilebovici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA