PAKAO I U REGIONU: Vrelina i u Hrvatskoj, gužve na putu za more!

Cela Hrvatska je u “crvenom” na meteoalarmu, što znači da će na području te države biti veoma vruće, a vrhunac toplotnog talasa se, kako je najavljeno, očekuje naredne sedmice

  • 2

Na područuju Hrvatske, BiH i Crne Gore danas je izdat crveni meteoalarm, što znači da će na području tih država narednih dana biti veoma vruće, a prema meteorološkim podacima "lakše će se disati" samo na području Žabljaka, Višegrada, Foče i Livna.

Cela Hrvatska je u “crvenom” na meteoalarmu, što znači da će na području te države biti veoma vruće, a vrhunac toplog talasa se, kako je najavljeno, očekuje naredne sedmice.

OPREZ, PAKLENA VRUĆINA I DANAS: Aktivan crveni meteo-alarm, dobro se pripremite ako BAŠ MORATE napolje!

Prema prognozi, za danas DHMZ-a tek retko gde u srednjoj i istočnoj Hrvatskoj poslepodne i naveče postoji mala mogućnost za kratkotrajan pljusak s grmljavinom.

Vruće do ekstremno vruće biće kontinuirano u narednih sedam do 10 dana, a postoji mogućnost da lokalno bude izmerena temperatura i preko 40 stepeni Celzijusa.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Hrvatski meteorolozi moguće osveženje najavljuju tek posle 26 jula.

Do tada, kažu, mogli bi pasti i temperaturni rekordi za ovaj mesec, pa i generalno.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske najavio je da će tri naredna dana sa temperaturom do 40 stepeni biti najvrelija u ovoj godini.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Meteorolozi upozoravaju da se zvanične temperature mere na poseban način, te da direktno na suncu termometar može da izmeri i 60 stepeni, što, naravno, nije temperatura vazduha.

Inače, "crveni" meteoalarm označava vrlo opasno vreme po život ljudi.

Zato lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore najavio je za danas “crveni” meteoalarm, koji će, kako sada stvari stoje, na snazi u Podgorici ostati sve do četvrtka.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Lekari u Crnoj Gori upozoravaju da visoke temperature utiču na psihofizičko zdravlje starih, bolesnih, ali i mladih i zdravih ljudi, a građani se najčešće javljaju zbog nesanice.

Inače, u Crnoj Gori je i za sutra najavljen "crveni" meteoalarm.

U Podgorici je u 12 sati izmereno 38,2 stepena Celzijusovih, dok je u isto vreme na Žabljaku bilo svega 26,8 stepeni.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zbog godišnjih odmora, vikenda, velikih vrućina, ali i saobraćajnih udesa na svim važnijim putevima u Hrvatskoj kolone automobila su duge i po nekoliko kilometara, a na graničnim prelazima između Hrvatske i BiH čeka se po dva sata.

Prema informacijama Granične policije BiH, na izlazu iz BiH u Hrvatsku vozila se najduže zadržavaju na prelazima Doljani, Ivanica i Prisika.

Od juče je u funkciji i granični prelaz Gabela Polje.

Vozačima se preporučuje da voze rano ujutru, uveče i noću, a da izbegavaju dnevne vožnje na duge relacije, te da češće prave pauze, upozoravaju mediji.

Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Posebno se skreće pažnja svima koji koriste klima uređaj u vozilu, da nekoliko minuta pre kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Na putevima prema hrvatskom moru saobraćaj je veoma usporen, uz zastoje i duža čekanja.

Na zagrebačkoj obilaznici kolona prema naplati Lučko iz pravca Buzina duga je oko osam kilometara, a iz pravca Jankomira oko četiri kilometra, saopštio je Hrvatski auto-klub (HAK).

HAK je pozvao vozače na strpljenje i razumevanje.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Intenzitet saobraćaja pojačan je na auto-putevima Rijeka - Zagreb, Bregana - Lipovac, Zagreb - Macelj i Hreljin - Šmrika.

Na graničnom prelazu Bajakovo na izlazu iz Hrvatske kolona je duga oko dva kilometra.

Na prelazima Klek, Metković, Slavonski Brod, Stara Gradiška i Rupa gužva je i na ulazu i na izlazu iz Hrvatske, dok je u Novom Selu, Zatonu Doli i Macelju gužva na ulazu u zemlju, objavili su hrvatski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA